09:40, Τετάρτη
26 Ιανουαρίου 2022

Πρεμιέρα αξιολόγησης με καταπολέμηση διαφθοράς και υπερταμείο

tsa110916Πρεμιέρα τη Δευτέρα για την αξιολόγηση εφ’ όλης της ύλης από τους θεσμούς που θα περιλαμβάνει και τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών κκ Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ), Φραντσέσκο Ντρούντι ( ΕΚΤ) , Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) ξεκινούν από το μεσημέρι της Δευτέρας έναν έλεγχο που θα αφορά την αποτίμηση των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο αλλά και τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος.
Την πρώτη ημέρα θα ασχοληθούν με δύο εκκρεμότητες του καλοκαιριού. Στις 3:30 το μεσημέρι θα συναντηθούν με στελέχη της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι νόμοι για το πόθεν έσχες, για το πολιτικό χρήμα, για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), την αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή, τον νόμο για δημιουργία μηχανισμού με στόχο τον συντονισμό των διωκτικών αρχών (οικονομικών εισαγγελέων και εισαγγελέων Διαφθοράς, ΓΓΔΕ, οικονομικής αστυνομίας κ.ά.).
Όλα αυτά θα έπρεπε να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι αλλά πήγαν πίσω λόγω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο .
Στην δεύτερη συνάντηση που θα γίνει στις 4:30 στην οποία θα παραστούν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανάπτυξης κ Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης είναι το υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Μεγάλη εκκρεμότητα ο διορισμός του εποπτικού συμβουλίου κυρίως στο θέμα των τριών μελών που θα πρέπει να προτείνει η ελληνική πλευρά και η σύσταση και λειτουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ .
Στην μια εβδομάδα που θα μείνουν στην Αθήνα θα «σκανάρουν» την πρόοδο που είχαμε το καλοκαίρι σε σχέση με τα μέτρα του προγράμματος αλλά και το πλαίσιο όπου θα κινηθεί ο διάλογος για τα κρίσιμα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης όπως το εργασιακό οι αλλαγές στο δημόσιο και η περικοπή των φοροαπαλλαγών. news247.gr