, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Προς αξιολόγηση περίπου 8 δισ. άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα: Εκδήλωση ΥΠΑΝ στην Expo Dubai

Στρατηγικές επενδύσεις ύψους περίπου 6 δισ. έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθιστώντας τη χώρα μας σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ανακοίνωσε ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, Γιάννης Σμυρλής, επ’ ευκαιρία της ελληνικής παρουσίας στη διεθνή έκθεση Expo Dubai.

Παράλληλα, στην Enterprise Greece, που εποπτεύεται από το ΥΠΕΞ, έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση περίπου 8 δισ. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ)

«Υπάρχουν ήδη πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται για τους τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, της βιομηχανίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η δημιουργία του one-stop shop σε συνδυασμό με τον κομβικό ρόλο της Enterprise οδηγούν στην επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων, που αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη την επιτυχία της σημαντικής μεταρρύθμισης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στο ΥΠΕΞ» τόνισε ο κ. Σμυρλής για την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων και την ενδυνάμωση των εξαγωγικών προοπτικών των επιχειρήσεων.

Το νέο επενδυτικό περιβάλλον, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, που καθιστούν την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, είναι ο πυρήνας της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση, αναφέρει από πλευράς του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αφορμή τη διοργάνωση εκδήλωσης στην διεθνή αυτή έκθεση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής στην έκθεση έχει η Enterprise Greece και «μέσα από το ελληνικό περίπτερο, προβάλλονται τα πλεονεκτήματα οκτώ δυναμικών κλάδων που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και οικοδομούν ένα ισχυρό ελληνικό brand».

Οι παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, η στροφή της επιχειρηματικότητας στην καινοτομία, οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας, τέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης, με θέμα «Στρατηγικές Επενδύσεις και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» και οικοδεσπότη τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Αναφερόμενος στο νέο επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Με μεγάλη υπερηφάνεια για τα οικονομικά επιτεύγματα στον τομέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσιάσαμε στη μεγαλύτερη έκθεση του Ντουμπάι, στα ΗΑΕ, τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας μας».

Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε: «Μέσα από ένα πλέγμα ριζικών μεταρρυθμίσεων, δημιουργούμε ένα κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η Ελλάδα διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις προσέλκυσης επενδύσεων στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, θέτοντας τις βάσεις ενός σύγχρονου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος που λειτουργεί ως παρακαταθήκη βιώσιμης ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές».

Για τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν οι συμπράξεις, μίλησε ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Ορέστης Καβαλάκης.
 
Οι εταιρείες

Την επιχειρηματική αποστολή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον υπουργό συνοδεύουν 19 εταιρίες που παρουσίασαν στο εμιρατινό κοινό τις δραστηριότητές τους. Οι εταιρείες αυτές αλφαβητικά είναι: AGC Equity Partners, ARCHIRODON Group, AVAX, Copelouzos Group, ELLAKTOR, GEK TERNA, LAMDA Development, Motor Oil Hellas, MYTILINEOS, Polygreen, Racetrack Patras, RND Investments Greece, Stancolac, TENA, TERNA Energy, Theracell Laboratories, TIF HELEXPO, Tikun Olam Greece, TITAN Cement Group.