, Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

search icon search icon

Προς συμβιβαστική λύση για το ποσοστό του ΤΧΣ στις τράπεζες

ad5f67a69dcfca658a4be733000a2c44_XL.jpg,qt=1446396122.pagespeed.ce.q3vNC6LrJuΓια τα επόμενα βήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεδριάζει το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κύριο Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας.
Παρά την ψήφιση χθες του νομοσχεδίου, εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Για παράδειγμα, πρέπει να διευκρινιστούν θέματα όπως πόσα χρήματα πρέπει να αντλήσουν τελικώς από ιδιώτες οι τράπεζες, ποια αναλογία θα ισχύσει μεταξύ των κοινών μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών-CoCos (βάσει της οποίας το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες) ή με ποιο μηχανισμό θα μετατραπούν, αν χρειαστεί, από προνομιούχες σε κοινές οι μετοχές του Δημοσίου σε Eurobank και Εθνική κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 70% CoCo’s και 30% κοινές μετοχές, φαίνεται πως θα είναι η αναλογία που θα γίνει η κάλυψη του ποσού που δεν θα καλύψουν οι ιδιώτες από το ΤΧΣ. Έτσι, όλα δείχνουν ότι εκτός απροόπτου και αν δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια ανατροπή, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει 70%-30%.
Την ίδια ώρα, διαχειρίσιμες χαρακτηρίζουν τόσο οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσο και οι αναλυτές τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που «έβγαλαν» στα stress tests της ΕΚΤ, με τον στόχο τα συνολικά κεφάλαια των 14,4 δισ. ευρώ να αντληθούν από ιδιώτες επενδυτές να μοιάζει απόλυτα εφικτός.
Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται, πλέον, να καταθέσουν σε ΕΚΤ και SSM τα πλάνα βάσει των οποίων θα κινηθούν για να αντλήσουν τα εν λόγω κεφάλαια έως τις 6 Νοεμβρίου, προκειμένου αυτά να εγκριθούν και να ξεκινήσει ουσιαστικά η ανακεφαλαιοποίηση.
Ταυτόχρονα η ψήφιση, χθες, του νομοσχεδίου για το τραπεζικό σύστημα «ανοίγει τον δρόμο» ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, καθώς – κάτι που δεν κρύβουν, κυρίως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους – στόχος όλων είναι να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή και στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), βάσει της οποίας στη διάσωση μίας τράπεζας μπορεί να φθάσουν να συμμετάσχουν και οι «απλοί» καταθέτες, εφόσον οι καταθέσεις τους ξεπερνούν το επίπεδο των 100.000 ευρώ.
Ένα αρκετά μεγάλο «αγκάθι», πάντως, για τις ελληνικές τράπεζες κάτι το οποίο τονίστηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του SSM και δημοσιογράφων είναι τα επονομαζόμενα «κόκκινα δάνεια». Η «εξέταση» των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αποκάλυψε μερικά ακόμη «δύσκολα» δάνεια, ύψους επτά δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα «Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα» (Non Performing Exposures – NPEs) να φθάνουν στο επίπεδο των 107 δισ. ευρώ και να αντιστοιχούν στο 52% των συνολικών χορηγήσεων.
«Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι να επιστρέψουν στην ομαλότητα», τονίζει, μιλώντας στη Wall Street Journal, κορυφαίο στέλεχος της UBS Wealth Management, προσθέτοντας ότι «όλα τώρα θα εξαρτηθούν από την πρώτη αξιολόγηση. Παρά την ύπαρξη ορισμένων προβλημάτων, η γενική εικόνα είναι ότι όλα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».
Την ίδια ώρα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έδωσαν στη δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη τους -είτε για το εννεάμηνο είτε για το α’ εξάμηνο – τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στον κλάδο ως αρκετά ικανοποιητικά, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες και φυσικά την επιβολή των capital controls, τα οποία δημιουργούν ένα ιδιότυπο περιβάλλον λειτουργίας και για τον τραπεζικό κλάδο.
Από την πλευρά της η Ευρωζώνη – δια στόματος της Κομισιόν – εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα, με εκπρόσωπο Τύπο της Επιτροπής να τονίζει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο, ούτως ώστε να υπάρξει σταδιακή άρση των capital controls αλλά και να επιστρέψει η παροχή χορηγήσεων προς την οικονομία».
newmoney.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.