, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Προσλήψεις ανέργων για να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες!

Μαζικά προγράμματα πρόσληψης ανέργων θα προωθήσει τους προσεχείς μήνες η κυβέρνηση, στοχεύοντας σε μονοψήφιο δείκτη ανεργίας εντός του 2023, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες και να προκύψει αύξηση στις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών.

Toυ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το υπουργείο Εργασίας μέσα στο προσεχές διάστημα καλείται να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, με φόντο τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης αλλά και τις εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Μέσω διάφορων προγραμμάτων προβλέπεται η δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους, επεκτείνεται το πρόγραμμα κατάρτισης άλλων 80.000 ανέργων και θα συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδότησης 150.000 θέσεων εργασίας για το σύνολο των εισφορών. Τα εργαλεία που θα έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του μονοψήφιου ποσοστού ανεργίας, είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που προβλέπουν άμεσα και έμμεσα τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των «καθαρών» θέσεων απασχόλησης κατά 120.000-130.000 άτομα, έτσι ώστε να φτάσουν κοντά στoυς 4.250.000 απασχολούμενους, και από την άλλη η μείωση του αριθμού των ανέργων κοντά στις 470.000 άτομα από περίπου 600.000 που είναι σήμερα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ποσοστό της ανεργίας θα πέσει οριακά κάτω από το 10%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στο «ξεπάγωμα» των τριετιών για τους μισθωτούς, οι οποίες
σήμερα αποτελούν «οικειοθελή παροχή» του εργοδότη. Σημειώνεται ότι με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012 «πάγωναν» οι αυξήσεις μισθών με βάση την προϋπηρεσία, έως ότου ο δείκτης της ανεργίας πέσε κάτω από το 10%. Έτσι, με δεδομένη την αύξηση του βασικού μισθού τουλάχιστον στα 750 ευρώ από την 1η/5/2023, τουλάχιστον 1.300.000 εργαζόμενοι θα έχουν σημαντική αύξηση στις αποδοχές τους, με βάση τις τριετίες.

Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται τόσο με το μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας όσο και με το αποτέλεσμα των εκλογών και την κατάσταση στην οικονομία, λόγω της κρίσης, η οποία μπορεί να
χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες. Το «ξεπάγωμα» των τριετιών συνεπάγεται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία έως τις τρεις (προϋπηρεσία 9 ετών). Για την ακρίβεια, οι μισθοί που περιλαμβάνουν «παγωμένες» τριετίες θα αυξηθούν κατά 10% για όσους έχουν προϋπηρεσία 3-6 έτη, 20% για προϋπηρεσία 6-9 έτη και 30% για προϋπηρεσία άνω των 9 ετών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL