, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Πρόταση Τσίπρα για αδελφοποίηση της Huawei με την Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη Τσίπρα στο τεχνολογικό πάρκο της Huawei
(Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Επίσκεψή στην έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο πραγματοποίησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας πως η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στους κλάδους της πληροφορικής και της τεχνολογίας, γιατί αποτελούν οξυγόνο της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τους επικεφαλής της εταιρείας σε διάφορα τμήματα, όπου έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei, όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας. Την ώρα της ξενάγησης από τα μεγάφωνα του κτηρίου ακουγόταν ο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη.
Στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κινεζικού ομίλου ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα κατασκευασθεί ένα τεχνολογικό πάρκο στην Αθήνα και πρότεινε την αδελφοποίηση του τεχνολογικού πάρκου Huawei με την Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι νέες τεχνολογίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας κλάδος της οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Huawei τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.
Το κυρίως πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα ξεκινά τη Δευτέρα με την επίσημη τελετή υποδοχής, την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, τις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, την υπογραφή διμερών συμφωνιών και τη συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Γινπίνγκ.
Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Σαγκάη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της Cosco, τον πρόεδρο της εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της τεχνολογικής εταιρείας ΖΤΕ και της επενδυτικής εταιρίας Fosun. Θα έχει επίσης συνάντηση με το δήμαρχο της Σαγκάης, Γιανγκ Ξιόνγκ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την ελληνική αποστολή, θα αναχωρήσει για την Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης.
Πηγή: in.gr