, Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

Ράλι του ευρώ βλέπει η Goldman Sachs

Το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την κρίση και την ίδια στιγμή, οι καθαρές ροές επενδύσεων χαρτοφυλακίου εξακολουθούν να παραμένουν αμετάβλητες.

Οι δύο αυτές παράμετροι παρέχουν ισχυρή στήριξη στο ευρώ και έχουν αποτρέψει μια πολύ βαθύτερη διολίσθηση κατά τη διάρκεια της κρίσης, εκτιμά η Goldman Sachs, υπογραμμίζοντας πως αυτός ο συνδυασμός μπορεί να βελτιωθεί και να γίνεται όλο και περισσότερο οδηγός που θα μπορούσε να ωθήσει το ευρώ πολύ υψηλότερα.

«Παραμένουμε long στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου και περιμένουμε άνοδο προς τα επίπεδα του 1,37 δολαρια ανά ευρώ μέχρι το τέλος του έτους» αναφέρει ο οίκος σε σημείωμά του προς τους πελάτες του.

Η λογική πίσω από την σύσταση είναι σαφής και εξηγεί την προτεινόμενη αντίθετη επενδυτική τακτική από εκείνη που λογικά θα επέβαλε η συγκυρία, δηλαδή η προοπτική αύξησης του κόστους του χρήματος σε δολάριο και η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Και αυτό συμβαίνει διότι η Goldman περιμένει ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με άνοδο των εξαγωγών και παράλληλη εισροή κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές της γηραιάς ηπείρου καθώς τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν αποδόσεις στο νέο περιβάλλον.

Με το discount με το οποίο εμφανίζονται να διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών αλλά και του ιστορικού μέσου όρου του η ζήτηση για το ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί.

Αναμφίβολα η πρόβλεψη είναι σημαντική και δυστυχώς επαλήθευσή της θα σημάνει για την Ελλάδα πρόσθετες δυσκολίες αναφορικά με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς που δεν συμμερίζονται όμως την άποψη της Goldman για το εύρος της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα όμως μια τέτοια άνοδος του ευρώ θα περιορίσει σημαντικά τα κόστη της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που διαπραγματεύεται σε δολαρια βελτιώνοντας ένα άλλο μέρος της εξίσωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση η Goldman Sachs βγαίνει σαφέστατα long στο ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι της στερλίνας και συστήνει και στους πελάτες της να βάλουν το ίδιο στοίχημα.

Η τακτική αυτή στη στερλίνα ( Long eur/gbp) ξεκίνησε στις 8 Μαΐου στο 0,8462 με αρχικό στόχο το 0,88 και όριο για κλείσιμο θέσεων (stop loss)  κάτω από το 0,8350. Σημειώνεται πως η ισοτιμία έκλεισε την Παρασκευή στα 0,8618.
 
Οι long θέσεις στο ευρώ έναντι του δολαρίου άρχισαν να χτίζονται από την Goldman δημοσίως την 1η Ιουλίου στα επίπεδα του 1,31 με αρχικό στόχο τα 1,35 και stop loss κάτω από το 1,28. Σημειώνεται πως η ισοτιμία έκλεισε την Παρασκευή στα 1,2829.

Πηγή:capital.gr