06:22, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Reuters: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει αύξηση του ELA από την ΕΚΤ

ektΗ Ελλάδα δεν αναμένεται να ζητήσει αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για εβδομάδες, καθώς το μαξιλάρι ρευστότητας έχει αυξηθεί λόγω των εισροών κεφαλαίων και της βοήθειας από την Κεντρική Τράπεζα, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση της κατάστασης.

Το μαξιλάρι ρευστότητας έχει αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ περίπου από 1 με 2 δισ. που ήταν στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, χάρη στις δύο αυξήσεις του ELA, στις εισροές φορολογικών εσόδων και εσόδων από τον τουρισμό και στις πληρωμές συντάξεων, δήλωσε μία από τις πηγές που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι τράπεζες είχαν κλείσει για τρεις εβδομάδες τον Ιούνιο και εξαρτώνται από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ, ενώ έχει οριστεί εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 420 ευρώ.
“Υπάρχουν σχετικά μικρές εκροές και στην ουσία ήταν μια εβδομάδα του Ιουλίου όπου υπήρξε καθαρή εισροή κεφαλαίων στις τράπεζες”, δήλωσε άλλη πηγή.
Άλλη πηγή κοντά στη διαδικασία πρόσθεσε: “Υπάρχει επαρκές μαξιλάρι ρευστότητας. Δεν υπάρχει λόγος να ζητηθεί αύξηση στο όριο του ELA.”
imerisia.gr