Σε νέα φάση νομισματικής χαλάρωσης εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Bloomberg. Οι προβλέψεις τοποθετούν το βασικό επιτόκιο στο 1,75% έως τα τέλη του 2025, με δύο νέες μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης να αναμένονται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η υποτονική τάση του πληθωρισμού θεωρούνται οι βασικοί μοχλοί της επικείμενης απόφασης.
Η προηγούμενη πρόβλεψη διατηρούσε το επιτόκιο σταθερό στο 2% για όλο το 2025, ωστόσο η νέα εικόνα ενσωματώνει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις δασμών στις ΗΠΑ και την πτώση των τιμών ενέργειας στην Ευρωζώνη. Οι αναλυτές προβλέπουν, πάντως, επιστροφή του επιτοκίου στο 2% το 2027, σενάριο που παραμένει αμετάβλητο ως μακροπρόθεσμος στόχος.
Πληθωρισμός κάτω από τον στόχο για μεγαλύτερο διάστημα
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο μέσος πληθωρισμός για το 2026 εκτιμάται στο 1,7% – 1,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,9%. Αν και η τιμή του Απριλίου διαμορφώθηκε στο 2,2%, με τον δομικό δείκτη στο 2,7%, η πορεία παραμένει ασταθής. Η παραμονή του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% για μεγαλύτερο διάστημα ενισχύει το σενάριο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.
Η κρίσιμη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου αναμένεται να επιβεβαιώσει – ή να επαναξιολογήσει – την επόμενη φάση πολιτικής χαλάρωσης, ανάλογα με τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα που θα δημοσιευτούν στο τριμηνιαίο outlook της Τράπεζας.
Ενδοευρωπαϊκές διαφωνίες και οι επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ
Η συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΚΤ είναι διχασμένη. Ο Γκεντιμίνας Σίμκους (Λιθουανία) και ο Όλι Ρεν (Φινλανδία) υποστηρίζουν σθεναρά τη νέα μείωση του Ιουνίου. Αντίθετα, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ εκφράζει επιφυλάξεις, προκρίνοντας τη σταθερότητα της πολιτικής λόγω γεωοικονομικής αβεβαιότητας.
Το ενδεχόμενο εμπορικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ προβληματίζει έντονα την Τράπεζα. Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό ξεκαθάρισε ότι η εμπορική πολιτική Τραμπ θα προκαλέσει πιέσεις στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την Ευρωζώνη, αφήνοντας περιθώριο στην ΕΚΤ για πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων.
Ο Κλάας Κνοτ (Ολλανδία) χαρακτήρισε τις εμπορικές κινήσεις των ΗΠΑ αρνητικές για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι δημιουργούν αναβλητικότητα στους καταναλωτές και περιορίζουν τη ζήτηση.
Το τρίγωνο ΕΚΤ – πληθωρισμός – πολιτική Τραμπ
Η νομισματική στρατηγική της ΕΚΤ ενδέχεται να προσαρμοστεί επί τη βάσει εναλλακτικών σεναρίων, σύμφωνα με τους Χοσέ Λουίς Εσκρίβα και Γκάμπριελ Μακλούφ. Τα σενάρια περιλαμβάνουν:
- Προσωρινή απειλή δασμών με επιβράδυνση επενδύσεων.
- Μόνιμους δασμούς με αμοιβαία αντίποινα.
- Συμφωνία ΗΠΑ–Ε.Ε., με εκτροπή κινεζικών εξαγωγών.
Το συμπέρασμα είναι κοινό: η ευελιξία στη χάραξη πολιτικής είναι πλέον προτεραιότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μακλούφ: «Η αβεβαιότητα είναι η νέα βεβαιότητα».