20:34, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Σε βάθος πενταετίας το όφελος από τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα φτάσει στο 1,3 δισ ευρώ

«Σήμερα ζούμε σε μια εποχή που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως «ο μεγαλύτερος μετασχηματισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος σήμερα το μεσημέρι, μιλώντας στο πλαίσιο του 26ου ετήσιου συνεδρίου Economist με θέμα τις αντιθέσεις, μεταμορφώσεις, τα επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει που πραγματοποιείται σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο Λαγονήσι.

Όπως τόνισε ο κ. Χριστόπουλος «τη σημερινή εποχή του μεγαλύτερου μετασχηματισμού, οι αλλαγές που έχουν επέλθει, δημιουργούν νέες αντιλήψεις και νέους τρόπους σκέψης στους ανθρώπους, τόσο για την ιδιωτική τους ζωή όσο και για την κοινωνική κι επαγγελματική τους ζωή» και έκανε λόγο για παθογένειες του παρελθόντος και για έλλειμμα εμπιστοσύνης από τον πολίτη προς το κράτος. «Αυτά ακριβώς τα προβλήματα ήρθαμε να αντιμετωπίσουμε με τις παρεμβάσεις μας τόσο με το επιτελικό κράτος, σε θεσμικό επίπεδο όσο και με το ψηφιακό κράτος, σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τρία χρόνια μετά, η Ελλάδα χτίζει μια νέα αυτοπεποίθηση , βασισμένη σε αυτόν τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό».

Ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε ότι «έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του κράτους, μέσα σε 2,5 χρόνια. Από τις 500 υπηρεσίες να φτάσουμε τις 1400 και από τα 9 εκατομμύρια συναλλαγές στις 566 εκατομμύρια, κάτι που σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ, έχει εξοικονομηθεί όφελος 268 εκατομ. ευρώ από την εξοικονόμηση χρόνου λόγω μείωσης του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων ενώ 1,2 εκατ. είναι η εξοικονόμηση από την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ ο περιορισμός της δαπάνης για τα έντυπα έγγραφα. Επιπλέον, σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς αυξάνονται οι υπηρεσίες που παρέχει η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου αλλά και η χρήση της από τους πολίτες». Υπογράμμισε επίσης ότι «έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε με τεχνολογικά εργαλεία στις κρίσεις: Με την οργάνωση του εμβολιασμού, με τις πλατφόρμες για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων από τις κρίσεις του πολέμου και της ακρίβειας. Έχουμε καταφέρει να είμαστε πρωτοπόροι στο ρυθμιστικό περιβάλλον, με το νόμο για τη ψηφιακή διακυβέρνηση που θεσμοθέτησε τα ανοιχτά δεδομένα, το cloud first policy, την οδηγία για τις τηλεπικοινωνίες αλλά και με το νέο νόμο που θα ψηφιστεί για τις νέες αναδυόμενες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το IoT. Πάλι σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η Ελλάδα, ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, σημείωσε ακόμη το σημαντικό ρόλο του υπουργείου στην προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο της τεχνολογίας, στην δημιουργία εργαλείων στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠ, αλλά και εργαλείων για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Και σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), αυξήθηκε με υψηλότερο ρυθμό (+4,4%) σε σχέση με τον παγκόσμιο (+2,3) την περίοδο 2017-2021 και μπορεί να εισφέρει έως το 2024, προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022 μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας» σημείωσε ο γενικός γραμματέας και συμπλήρωσε ότι είναι μια πρόκληση η απορρόφηση των κονδυλίων για να μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει αυτήν την δυναμική ώστε να μετασχηματιστεί όχι μόνο το κράτος αλλά και όλη η κοινωνία. Οι κρατικές δομές, οι δημόσιες διοικήσεις παλεύουν να παραμείνουν επίκαιρες σε ένα περιβάλλον που όχι μόνο απλά αλλάζει, αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία, αλλά αλλάζει και τις αντιλήψεις των ανθρώπων».

Καταλήγοντας ο κ. Χριστόπουλος είπε χαρακτηριστικά ,«προσπαθούμε να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί στα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού προκειμένου η Ελλάδα να έχει την ανταγωνιστική θέση που της αξίζει στη νέα ψηφιακή εποχή».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση μιας νέας υγειονομικής κρίσης, νέου κύματος Covid ο κ. Χριστόπουλος σχολίασε ότι η λύση είναι στην διακυβέρνηση που θα πρέπει να είναι προσαρμόσιμη ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θα προκύψουν.

«Αυτό που μάθαμε είναι να σκεφτόμαστε καινοτόμα και να προσαρμοζόμαστε περισσότερο όσον αφορά στην διακυβέρνηση». Μιλώντας για τον τομέα της δικαιοσύνης ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι “πρέπει να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός διότι είναι ένας πολύ κρίσιμος τομέας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ