04:12, Κυριακή
14 Αυγούστου 2022

Σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε δύο τουλάχιστον αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Το σχέδιο προβλέπει αρχικά μια αύξηση κατά 0,25% τον Ιούλιο και μια ακόμα, ίσως μεγαλύτερη τον Σεπτέμβριο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ακόμη ότι η οικονομία επηρεάζεται από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και την ευρύτερη αβεβαιότητα που επικρατεί. Στην εγχώρια αγορά παρά τις διαβεβαιώσεις για τη χρήση «υπερόπλου» από την ΕΚΤ προκειμένου να αποτραπεί ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς των ομολόγων, οι αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά με αυτή του 10ετούς ομολόγου να πλησιάζει εκ νέου το 4%.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 74 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,93% από 3,90% την Παρασκευή έναντι 1,71% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2.22%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου σε μία υποτονική αγορά εξαιτίας της αργίας στις ΗΠΑ. Έτσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0524 δολ. από το επίπεδο των 1,0458 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0517 δολ.

Πηγή:  ΑΠΕ- ΜΠΕ