, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Σκληρό μπρα ντε φερ για τη ρύθμιση δανείων

Σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών σχετικά με την εφαρμογή ενός… large σχεδίου ρύθμισης δανείων, καθώς οι τράπεζες ξεκαθάρισαν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι οι ρυθμίσεις σε περίπου 25.000 ευάλωτους δανειολήπτες, εφόσον ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ο υπουργός Οικονομικών βρήκε… τοίχο σε αρκετά από τα ζητήματα όπου είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη τις προηγούμενες μέρες, ενώ εκτιμάται ότι σε δύο εβδομάδες μπορεί να παρουσιαστεί σχέδιο και από τις δύο πλευρές με περισσότερα κοινά σημεία. Σημειώνεται ότι από τη μία πλευρά η κυβέρνηση αισθάνεται την πίεση για συνολική διευθέτηση του ζητήματος των πλειστηριασμών στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ενώ από την άλλη οι τράπεζες έχουν περιορισμένα περιθώρια γενναίων… εκπτώσεων προς όλους, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε αρνητικό μήνυμα προς την ΕΚΤ, τους εποπτικούς μηχανισμούς του ευρωσυστήματος και τις αγορές.

Πού επικεντρώνονται οι διαφορές

Ειδικότερα, από τη χθεσινή συνάντηση προέκυψαν τα εξής:

  1. Οι τράπεζες εμφανίστηκαν ανοικτές στην προσφορά κάποιας μορφής επιδότησης προς τους ευάλωτους δανειολήπτες μέσω χαμηλότερου επιτοκίου λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  2. Οι τράπεζες θα εξετάσουν μέσα σε κλίμα… συνεργασίας και κατανόησης τις περιπτώσεις των ενήμερων δανειοληπτών, εφόσον όμως ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
  3. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σε δύο εβδομάδες πρόταση από τις τράπεζες σχετικά με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, αποκλείοντας οποιοδήποτε σχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό κόστος.
  4. Οι τράπεζες δεν δέχονται την εφαρμογή του «ισπανικού μοντέλου», δηλαδή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες στα μεγέθη τους, ενώ δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό από τον εποπτικό μηχανισμό (SSM).
  5. Το υπουργείο Οικονομικών σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προσφέρει στήριξη, όπως συνέβαινε μέσω του προγράμματος «Γέφυρα», για τον απλούστατο λόγο ότι στον προϋπολογισμό του 2023 δεν έχει εγγραφεί ούτε… σεντ ως επιδότηση σε δανειολήπτες.
  6. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δέχτηκαν πιέσεις από τον υπουργό Οικονομικών ώστε να προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις, παρέχοντας κάποιας μορφής κάλυψη έναντι του υψηλού πληθωρισμού, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν σχετικά. Το βασικό σενάριο προβλέπει μια μικρή αύξηση των καταθέσεων, ωστόσο η διαφορά σε σχέση με τα επιτόκια χορηγήσεων θα εξακολουθεί να είναι… χαώδης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL