, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Σκυλακάκης: Ενισχύουμε με σύνεση τόσο τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και τη μεσαία τάξη

Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2022 μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με σύνεση στην ενίσχυση τόσο των ευάλωτων νοικοκυριών όσο και της μεσαίας τάξης, όπου είναι αυτό εφικτό, δήλωσε, σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σχολιάζοντας το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Κάντε υπομονή, και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πολιτική της είπε ο κ. Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τη διαφορά μεταξύ των στοχευμένων πολιτικών της κυβέρνησης και των οριζόντιων πολιτικών που (προτείνει η αντιπολίτευση) και οι οποίες –όπως σημείωσε- δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τις δημοσιονομικές δυνατότητες ούτε την κοινωνική πραγματικότητα για το πώς χρησιμοποιούνται τα καύσιμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για τα καύσιμα, διότι ήταν η τελευταία κυβέρνηση που αύξησε τον φόρο των καυσίμων την 1η/1/2017, είπε ο κ. Σκυλακάκης σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή δημοσιονομική πραγματικότητα είναι δύσκολη, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει όλες τις γεωπολιτικές ισορροπίες και έχει φέρει “θύελλα ανατιμήσεων” σε ενέργεια, τρόφιμα και άλλες πρώτες ύλες, που ήρθαν συμπληρωματικά με τις εισαγόμενες ανατιμήσεις που προκάλεσε η πανδημία.

«Από πλευράς δημοσιονομικής ευστάθειας, η αντιπολίτευση ζητούσε να ξοδέψουμε πολύ παραπάνω, δεκάδες δισεκατομμύρια, στην πρώτη φάση της πανδημίας. Ευτυχώς που δεν το κάναμε, και μπαίνουμε στη νέα θύελλα, έχοντας ταμειακά διαθέσιμα σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη από πλευράς επιτοκίων, αλλά και από πλευράς πραγματικής αβεβαιότητας, που δεν επιτρέπει να έχουμε καθαρή εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, επισήμανε ότι οι αυξήσεις των διεθνών τιμών στην ενέργεια κάνουν τη χώρα φτωχότερη. Εμείς δεν παράγουμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, και όταν εισάγεις ένα ακριβότερο προϊόν, που είναι αναγκαστική η εισαγωγή του, τότε μειώνεται το ΑΕΠ και πρέπει να κάνουμε λογαριασμό με αυτό το δεδομένο, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι «με την επιχειρηματολογία του κατέρριψε το “αεικίνητο”. Η οικονομία πάει “άριστα” αλλά δεν έχει λεφτά να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης των καυσίμων». «Πώς γίνεται αυτό το μαγικό; Σας συγχαίρω που κρατήσατε αποθεματικό και προβλέψατε και τον πόλεμο, και δεν δώσατε λεφτά στη δημόσια υγεία να μην πεθάνουν 30.000 συμπολίτες μας» προσέθεσε ο κ. Σπίρτζης και ρώτησε: «Και πώς θα αντιμετωπίσετε την κρίση χωρίς μείωση φόρου κατανάλωσης; Αυτά τα μαγικά θα μας τα εξηγήσετε κάποια στιγμή;»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.