Στα 200 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος από την επιστροφή στις αγορές
Το καθαρό όφελος για την οικονομία από την επιστροφή στις αγορές ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως, εξηγούν υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, δηλώνοντας απολύτως ικανοποιημένοι από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές την Πέμπτη, οπότε ανοίγει επισήμως το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο.
Στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, ποσό, όμως, που μπορεί να αυξηθεί με βάση τη ζήτηση των διεθνών επενδυτών, η οποία αναμένεται ισχυρή, με τις προεγγραφές να ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο πηγή, παρόλο που το βιβλίο προσφορών δεν έχει ανοίξει επισήμως ακόμη, με βάση τις πρώτες ενδείξεις το επενδυτικό ενδιαφέρον ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ, ενώ το εύρος θα ανακοινωθεί επισήμως με το άνοιγμα του Λονδίνου την Πέμπτη.
Τα 11 δισ. συμπεριλαμβάνουν προσφορές 1,3 δισ. ευρώ από τους αναδόχους. Η απόδοση δε, διαμορφώνεται ενδεικτικά μεταξύ 5,25% και 5,5%.
Η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε απόδοση 5%-5,25%, με κυβερνητικο αξιωματούχο να δηλώνει νωρίτερα ότι «θα είναι τρομερή επιτυχία αν το κουπόνι είναι κάτω από 5,3%».
Τα οφέλη από την έξοδο στις αγορές
Τα 200 εκατ. ευρώ ως καθαρο ετήσιο όφελος, εξηγούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο».
Αρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%).
Απώτερος στόχος είναι, επίσης, να μειωθεί η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων. Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από το 6,06% το πρωί, στο 5,75% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση.
Όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη, υπάρχουν πολλές επιπλέον ωφέλειες:
*καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους,
*μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες,
*διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό) και, επίσης,
*διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.
Ανοίγει ο δρόμος και για άλλες εκδόσεις
Οι παράγοντες του ΟΔΔΗΧ, δεν αποκλείουν, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, να εκδοθεί (χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος) και 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά.
Επίσης, δεν αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποια μελέτη, η έκδοση και 3ετούς ομολόγου.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι «μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην» (η τελευταία έκδοση ήταν τον Απρίλιο 2010, όταν η χώρα ζήτησε, μέσω 20ετών ομολόγων, ποσό 1 δισ. ευρώ και εισέπραξε 390 εκατ. ευρώ).
Προσθέτει, δε, ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε».
Επίσης, εξαπολύει βολές κατά της αντιπολίτευσης, και κυρίως της αξιωματικής, λέγοντας «τους αφήνουμε στη μεμψιμοιρία τους, εμείς προχωράμε».