07:17, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Στα μεγαλύτερα της Ευρώπης το φβ της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Ανάμεσα στα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά (φβ) πάρκα στη Γηραιά Ήπειρο συγκαταλέγεται το υπό ανάπτυξη ηλιακό πάρκο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, συνολικής ισχύος 550 MW.

Του: ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Μόλις την περασμένη εβδομάδα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πάρκου με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 216 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα, η Iberdrola ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός αντίστοιχου -λίγο μεγαλύτερου εκείνου της ΔΕΗ- ηλιακού σταθμού, συνολικής ισχύος 590 MW, στην Ισπανία, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο εν λειτουργία φωτοβολταϊκό σταθμό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, πράγμα που γρήγορα αναμένεται να αλλάξει, αν κανείς κοιτάξει τα έργα ηλιακής ενέργειας που αναπτύσσονται στην ευρωπαϊκή επικράτεια αυτό το διάστημα.

Στη Σερβία, οι εταιρείες Fintel Energia και MK Group αναπτύσσουν ένα αγροτικό φωτοβολταϊκό συνολικής ισχύος 660 MW, το οποίο θα συνδυάζει καλλιέργεια και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Κροατία, η εταιρεία El Sun Energy σχεδιάζει να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο, συνολικής ισχύος 950 MW.

Στη Γαλλία, υπό εξέλιξη βρίσκεται ηλιακό project ισχύος 1 GW, το οποίο θα περιλαμβάνει μπαταρίες, υδρογόνο και δραστηριότητα καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, οι ενεργειακές εταιρείες Engie και Neoen, η εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων RTE και τοπικές αρχές της μικρής επαρχιακής πόλης Saucats σχεδιάζουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 GW στο πλαίσιο του Horizeo project. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και περιλαμβάνει μπαταρίες της Neoen ισχύος 40 MW για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.

Επιπρόσθετα, η Engie σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα 10 MW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η ίδια εταιρεία είναι υπεύθυνη για ένα υποέργο – data center, αξίας 20% της επένδυσης, το οποίο προορίζεται για ψηφιακές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το κέντρο δεδομένων θα καλύπτει ένα μέρος των ενεργειακών του αναγκών από το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Η ελληνική περίπτωση του top 6

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, αναφέρουν πληροφορίες, εργάζεται αυτή την περίοδο για να επικαιροποιήσει το business plan, ώστε τον Δεκέμβριο να είναι έτοιμο για παρουσίαση στους θεσμικούς επενδυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας θα ακολουθήσει τα χνάρια του ανανεωμένου Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ), το οποίο επίσης επικαιροποιείται με βάση τους νέους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και τα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια που έφερε απότομα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πέντε δισ. για έργα ΑΠΕ

Σύμφωνα με το προηγούμενο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο που συνόδευσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η δημόσια εταιρεία στοχεύει σε επενδύσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2024 για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία μαζί με τα υδροηλεκτρικά της θα της δώσουν πράσινη ενέργεια συνολικής ισχύος 7,2 γιγαβάτ. Σήμερα η ΔΕΗ έχει ΑΠΕ μόλις 200 μεγαβάτ και αυτά με την ολοκλήρωση φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη σταδιακά ανεβαίνουν.

Για το τέλος του χρόνου οι ΑΠΕ θα ανέλθουν στα 489 μεγαβάτ. Για το 2026 ο πήχης ανεβαίνει στα 9,1 γιγαβάτ, όπως και το ύψος των επενδύσεων στα 8,4 δισ. ευρώ.

Αδειοδοτημένο το 90% των έργων

Η διοίκηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση επιμένει στην επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει η πανδημία και η ενεργειακή κρίση στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Κλειδί» αποτελεί το γεγονός πως το 90% του χαρτοφυλακίου των έργων που σκοπεύει να αναπτύξει είναι ήδη αδειοδοτημένο, ώριμο, δηλαδή, για την εκκίνηση των διαδικασιών κατασκευής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL