, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Στα προ μνημονίου επίπεδα ο βασικός μισθός το 2023

Στα επίπεδα προ μνημονίου, δηλαδή, στα 751 ευρώ, θα επιστρέψει από την 1η Μαΐου 2023 ο βασικός μισθός για τουλάχιστον 700.000 εργαζομένους, κάτι που θα ισοδυναμεί σε ποσοστιαία αύξηση κατά 5,3%, η οποία θα οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση και των κλαδικών συμβάσεων.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Χωρίς να αποκλείεται η… έκπληξη λόγω των εκλογών, στις αρχές του νέου έτους, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θα σταθμίσουν τα δεδομένα λόγω πληθωρισμού και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής ο βασικός μισθός έχει αυξηθεί από πέρυσι κατά 9,7%, μια αύξηση κατά 5,3% ισοδυναμεί με συνολική αύξηση κατά 15%. Έτσι, αν συγκριθεί ο ελάχιστος βασικός μισθός των 663 ευρώ με τις δύο αυξήσεις στα 713 και στα 751 ευρώ, τότε προκύπτει ένα ετήσιο όφελος 1.232 ευρώ (με βάση υπολογισμού 14 μισθούς λόγω δώρων και επιδόματος αδείας).

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 713 ευρώ για εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία και οι καθαρές αποδοχές διαμορφώνονται στα 612,50 ευρώ. Με την αύξηση στα 751 ευρώ, οι βασικές αποδοχές θα διαμορφωθούν στα 644,28 ευρώ, με αύξηση 31,78 ευρώ. Για τους εργαζόμενους με τριετίες, θα αυξηθεί ο βασικός μισθός, ωστόσο, ο εργοδότης μπορεί να προχωρήσει σε ισόποση μείωση της «οικειοθελούς παροχής». Σημειώνεται ότι το ξεπάγωμα των τριετιών θα ισχύσει όταν θα μειωθεί ο δείκτης της ανεργίας κάτω από το 10%.

Η αύξηση του βασικού μισθού θα οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των επιδομάτων. Κατ’ αρχάς το επίδομα μητρότητας, το οποίο πλέον χορηγείται για 9 μήνες, θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ από την 1η Μαΐου, ενώ στο ίδιο επίπεδο θα αυξηθεί και το επίδομα γονικής παροχής (άδεια τέκνου για 2 μήνες που καλύπτεται από τη ΔΥΠΑ). Το επίδομα ανεργίας από τα 438 ευρώ θα αυξηθεί στα 461,20 ευρώ, με επιπλέον προσαύξηση κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος (πχ, για έναν πολύτεκνο θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ). Το ειδικό εποχικό επίδομα οικοδόμων από τα 824,91 ευρώ θα αυξηθεί στα 868,63 ευρώ. Το επίδομα δασεργατών, καπνεργατών, εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, με βάση το σενάριο του βασικού μισθού των 751 ευρώ, θα αυξηθεί από τα 780,33 ευρώ στα 821,68 ευρώ. Για μουσικούς, καλλιτέχνες κ.λπ., από τα 557,38 ευρώ θα αυξηθεί στα 586,92 ευρώ. Το ειδικό εποχικό επίδομα μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, από τα 227,76 ευρώ θα αυξηθεί στα 239,83 ευρώ.

Πίεση στις τράπεζες για ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων

Φραγμό στην αύξηση των κόκκινων δανείων, περισσότερες και γρήγορες ρυθμίσεις οφειλών και μείωση της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τις διοικήσεις των τραπεζών, με τις οποίες θα συναντηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχέδιο αύξησης των επιδοτήσεων προς τους συνεπείς δανειολήπτες, ώστε να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και ταυτόχρονα να μην αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας θα ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, ως μία κίνηση για την κάλυψη μέρους των απωλειών που έχουν οι καταθέτες λόγω του πληθωρισμού, καλώντας τες να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο, το οποίο έχει αυξηθεί θεαματικά λόγω της αύξησης των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχήματα που θέτει η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες είναι δύο. Αφενός να μπει φρένο στους πλειστηριασμούς που αφορούν ευάλωτες κατηγορίες με την εξάντληση όλων των περιθωρίων για ευνοϊκές ρυθμίσεις και αφετέρου να μην πληγεί η ιδιωτική κατανάλωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς θεωρείται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχει η απειλή εμφάνισης ύφεσης στην οικονομία, λόγω των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν θέλει να δημιουργήσει προσδοκίες περί γενικότερης ρύθμισης εξυπηρετούμενων και μη δανείων, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι συγκεκριμένοι για την επόμενη χρονιά και δεν υπάρχει η… πολυτέλεια κάλυψης μεγάλης περιμέτρου δανείων, καθώς κάτι τέτοιο θα στοιχίσει πολλά εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL