, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Στη δίνη του κυκλώνα οικονομίες και αγορές

Oι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και τα σύννεφα πάνω από τις οικονομίες πυκνώνουν. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Πρόκειται για την τρίτη συνεχή αύξηση τέτοιου επιπέδου και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75%, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι traders πλέον στοιχηματίζουν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% έως τον Ιούνιο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν στην αρχή του μήνα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σωρευτικά κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Αύξησαν το κόστος δανεισμού κατά τρία τέταρτα της μονάδας στο 0,75% νωρίτερα αυτό τον μήνα, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τον πληθωρισμό που «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό-ρεκόρ 9,1%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι τα ρίσκα για νέα άνοδο του πληθωρισμού είναι αυξημένα, αντανακλώντας την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών στις ενεργειακές προμήθειες. H ίδια σημείωσε ότι τα ρίσκα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν χαμηλότερα την ανάπτυξη. «Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω για αρκετές ακόμη συνεδριάσεις για να περιοριστεί η ζήτηση και να αποτραπεί ο κίνδυνος επίμονης ανοδικής αναθεώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών», πρόσθεσε.

Καμπανάκι για ύφεση

Και ενώ οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να συσφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική, οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν πως Ευρώπη και ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση. Είναι χαρακτηριστικό πως η Goldman Sachs χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και πέρα από «τεχνική» ύφεση κάνει λόγο για κανονική, μέτρια ύφεση:

«Δεδομένης της πρόβλεψης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι αυξημένες σε όλη τη διάρκεια του 2023, με βραχυπρόθεσμη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές το α’ τρίμηνο, προχωράμε σε πρόβλεψη για την Ευρωζώνη από ήπια σε μέτρια ύφεση».

Σε καθοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2023 προχώρησε και Deutsche Bank, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 2,2%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για -0,3%, καθώς παράγοντες, όπως ο ψυχρός χειμώνας ή ενίσχυση του σοκ ανταγωνιστικότητας, μπορεί να επιδράσουν ιδιαίτερα αρνητικά, δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος είναι στα ύψη.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος ζωής «όχι μόνο πλήττουν τη ζήτηση αλλά και περιορίζουν τη μεταποιητική παραγωγή και τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, οικονομολόγος της S&P Global.

Οι πρώτες μετρήσεις του PMI υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο – ένας ρυθμός που είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο απότομος τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση. «Η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι ήδη εδώ», είπε ο Ουίλιαμσον.

«Μαύρα σύννεφα» στις αγορές

Εντωμεταξύ, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ύφεση έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια, με διεθνείς οίκους να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ισχυρή πτώση των μετοχών το επόμενο διάστημα.

Η επικεφαλής της αμερικανικής μετοχικής και ποσοτικής στρατηγικής της Bank of America Σαβίτα Σαμπραμάνιαν συστήνει στους επενδυτές να καλύψουν άμεσα την έκθεσή τους σε μετοχές του S&P 500, καθώς στην παρούσα είναι η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει κανείς.

Η Goldman Sachs προβλέπει πως ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 20% ή και 25%, εφόσον η Fed συνεχίσει την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει στις 2.900-3.000 μονάδες από τα επίπεδα των 3.800 μονάδων που βρίσκεται σήμερα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL