06:34, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Στο 1,2 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των deals στην αγορά των ΑΠΕ

Σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει το συνεχιζόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις μεγάλες συναλλαγές, με το συνολικό ύψος των συμφωνιών να ξεπερνά σε αξία το 1,2 δισ. ευρώ.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των deals είναι ότι παραδοσιακοί και μεγάλοι παίκτες της ενεργειακής αγοράς αποκτούν projects ή εταιρείες μικρότερου μεγέθους που όμως έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους σημαντικά έργα υπό ανάπτυξη ή σε λειτουργία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η ΔΕΠΑ που προχώρησε σε μια συμφωνία εξαγοράς στις ΑΠΕ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ και το deal Motor Oil – Ελλάκτωρ.

ΔΕΠΑ

Συγκεκριμένα, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου προχώρησε στην εξαγορά του 100% της NEW SPES CONCEPT, εταιρείας η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Η εταιρεία αναπτύσσει 14 φωτοβολταϊκά έργα και έχει στην κατοχή της 14 βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί ανάλογη επιχειρηματική κίνηση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να έχει προχωρήσει στην εξαγορά του 49% της North Solar το 2021, μιας εταιρείας η οποία έχει πλάνο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία.

ΕΛΠΕ

Ένα ακόμη καλοκαιρινό deal, που ανακοινώθηκε προ ημερών στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, αφορά την εξαγορά από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων των εταιρειών Μακρυλάκκωμα ΑΕ και Σαγιάς ΑΕ, ιδιοκτησίας Ομίλου Κοπελούζου και Ομίλου Διεθνής Κατασκευαστική.

Οι δύο εταιρείες διαθέτουν αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 55,2 MW στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, που βρίσκονται σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο εταιρειών ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ. 

ΔΕΗ

Ένα ακόμη σημαντικό deal της αγοράς έλαβε χώρα στις αρχές Ιουνίου, όταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε την εξαγορά των έργων ΑΠΕ της Volterra με την αξία της συναλλαγής να φτάνει τα 133 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra Λυκοβούνι ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019. Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra Λυκοβούνι ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.

Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ, η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra Δούκας ΑΕ και Volterra Κουκούλι ΑΕ, που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 39,5ΜW. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 150 εκατ. για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της ενόψει της χρηματοδότησης του επιχειρηματικού της σχεδίου. 

Motor Oil – Ελλάκτωρ

Φυσικά, η συμφωνία της Motor Oil για την απόκτηση του ελέγχου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου Ελλάκτωρ αποτελεί το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών για την αγορά ηλεκτρισμού γενικότερα. Η αξία της συμφωνίας έφτασε το 1 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι η ΜΟΗ πληρώνει 750 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της νέας εταιρείας όπου θα εισφερθούν τα έργα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, ενώ στα 180 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συμφωνία για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου Ελλάκτωρ. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL