Στουρνάρας για δασμούς: Δεν μας αγγίζουν άμεσα – Φόβοι για κρυφές πληγές στην ανάπτυξη
Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και επισημαίνοντας τους κινδύνους που αναδύονται από το διεθνές περιβάλλον, τοποθετήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αναφορικά με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την αύξηση των δασμών των ΗΠΑ, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στουρνάρας: Περιορισμένος ο άμεσος αντίκτυπος, προσοχή στις έμμεσες συνέπειες
Μιλώντας στο CEO Club, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μικρή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, οι άμεσες επιπτώσεις αναμένονται περιορισμένες. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξει έμμεση επίδραση μέσω της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Επιπλέον, τόνισε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές λειτουργεί αποτρεπτικά για νέες επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν κινδύνους σε ένα ασταθές περιβάλλον. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των ελληνικών τραπεζών αναδεικνύουν τη χώρα μας ως θετική εξαίρεση μέσα σε ένα διεθνές τοπίο αυξημένης μεταβλητότητας.
Νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στον ορίζοντα
Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να μειώνονται, με τελικό στόχο να φθάσουν στο 2%, αν και προειδοποίησε ότι χρειάζεται επιφυλακτικότητα λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που εξακολουθεί να επικρατεί.
Οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Ο διοικητής της ΤτΕ στάθηκε και στους εσωτερικούς κινδύνους που απειλούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας:
- Καθυστερήσεις στην απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης.
- Στενότητα στην αγορά εργασίας και αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις.
Η απάντηση, όπως τόνισε, βρίσκεται στη χάραξη και υλοποίηση μιας συνεκτικής στρατηγικής οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη δημοσιονομική ισορροπία, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων.
Στουρνάρας: Ανθεκτική ανάπτυξη το 2025
Παρά τους κινδύνους, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος παραμένουν θετικές:
- Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί στο 2,3% και το 2025, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
- Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας.
- Η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω στο 9,9%.
- Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,9%.
- Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ.
- Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, φθάνοντας στο 143,2% του ΑΕΠ.
Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο ανθεκτικότητας σε ένα περιβάλλον αυξημένων παγκόσμιων αναταράξεων – υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική συνέπεια και η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων εργαλείων ανάπτυξης.