23:55, Πέμπτη
18 Αυγούστου 2022

Σύνδεση ασφαλιστικού με χρέος από Λαγκάρντ

lagarde
Σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έστειλε την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Αν και δήλωσε πως αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όπως πρέπει, τότε θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση του χρέους συνδέοντας τα δύο θέματα, αμέσως μετά πρόσθεσε ότι όσο μεγάλη και να είναι τελικά η μείωση του χρέους, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα καταστεί βιώσιμο αν δεν αλλάξει.
Και αυτό γιατί, όπως τόνισε, κάθε χρόνο ο ελληνικός προϋπολογισμός πληρώνει 10% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,5% του ΑΕΠ.
«Το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα, οπότε πρέπει να πάρουν μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε, ενώ σχετικά με τη στάση του Ταμείου και αν αυτή είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην Αθήνα, υποστήριξε ότι «δεν μου αρέσει να μας παρουσιάζουν σαν το δρακόντειο αυστηρό ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες, έχουμε πει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή φόρων, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και πρέπει να υπάρξει μείωση χρέους από άλλους Ευρωπαίους», επισήμανε, αλλά σημείωσε ότι επιδίωξη είναι πετύχει η Ελλάδα στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά.
Τέλος, επανέλαβε την θέση της ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να «στηριχθεί σε δύο πόδια, τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους».
Πηγή: kathimerini.gr