12:32, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Συντάξεις: Αύξηση το 2023 για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια!

Με εισοδηματικές αυξήσεις από την 1η/1/2023 για πρώτη φορά μετά τα δώδεκα «πέτρινα» χρόνια των μνημονιακών περιορισμών αναμένεται να κλείσει ο ευρύς κύκλος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη των συνταξιούχων, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τον οδικό χάρτη και παρέθεσε την έκθεση πεπραγμένων της κυβέρνησης στους τρεις βασικούς πυλώνες, δηλαδή την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική προστασία. Συγκεκριμένα:

1. Ενισχύθηκε το εισόδημα των συνταξιούχων. Εκτός από την αύξηση που θα δοθεί από την 1η/1/2023, σε 225.000 συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω, δόθηκαν αυξήσεις 7,21% στα ποσά των κύριων συντάξεων.

2. Ακυρώθηκαν οι περικοπές των προηγούμενων ετών σε 235.000 συνταξιούχους με άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ.

3. Πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι και 213.316 κληρονόμοι έλαβαν επιστροφή συντάξεων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της εφαρμογής σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

4. Το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων ενισχύθηκε μέσω της μείωσης της περικοπής για όσους συνταξιούχους εργάζονται (από 60% σε 30%), της αύξησης των συντάξεων στα ορφανά τέκνα, της σημαντικής μείωσης της προσωπικής διαφοράς για πάνω από 550.000 συνταξιούχους, της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%, ενώ έρχεται και η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης που θα περιλαμβάνει και τους δημόσιους υπαλλήλους.

5. Μπαίνει τέλος στο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Σε μια τριετία εκδόθηκαν διπλάσιες συντάξεις ανά έτος, με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Ήδη το πρώτο πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί 113.000 συντάξεις -δηλαδή σχεδόν τόσες όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019- ενώ τον Μάιο σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ, με 30.000 συντάξεις. Μάλιστα, μέσα σε δύο χρόνια έχουν μειωθεί κατά 75% οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συνταξιούχους, οι εκκρεμείς απαιτήσεις μέχρι και το 2018 έχουν μηδενιστεί, ενώ ως το τέλος Αυγούστου θα έχουν μηδενιστεί και όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι και το 2021. Έχουν, επίσης, μηδενιστεί όλες οι εκκρεμότητες στο ΝΑΤ και στο ΜΤΠΥ.

6. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, θα δοθούν στο μέλλον υψηλότερες επικουρικές συντάξεις με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων».

7. Μείωση των εισφορών χωρίς να απειληθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Επενδύσεις 4 δισ. από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα

Σε τουλάχιστον 4 δισ. ανέρχονται τα… πετρο-ευρώ που σχεδιάζουν να επενδύσουν στη χώρα μας κρατικά funds και επιχειρηματίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στοχεύοντας κυρίως στους κλάδους ενέργειας και τουρισμού.

Κορυφαία στελέχη από τα πέντε μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία της χώρας και είκοσι σημαντικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στο διήμερο ελληνοεμιριτιανό φόρουμ, ενώ χθες ο υπουργός Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των Εμιράτων δρ Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Κώστα Φραγκογιάννη. Οι είκοσι επιχειρήσεις από τα ΗΑΕ που συμμετέχουν στο φόρουμ προέρχονται από τους τομείς τουρισμού, ενέργειας, αγροτοβιομηχανίας, υγείας, φαρμακοβιομηχανίας, μεταφορών, υποδομών και διαχείρισης αποβλήτων. Οι πιο γνωστές είναι οι Emirates Telecommunications Corporation (Etisalat), Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), International Petroleum Investment Company (IPIC), Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company-TAQA, Dubai Holding Group, Al Dahra Agricultural Company και Fly Emirates. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα υπεγράφη στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και του κρατικού βιομηχανικού και επενδυτικού Ομίλου Αμπού Ντάμπι ADQ, ενώ οι συνολικές άμεσες επενδύσεις των ΗΑΕ ανέρχονται σε 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν πέρσι. Πλήθος εταιρειών από τα ΗΑΕ έχουν εξαγοράσει ή έχουν κάνει συμφωνίες για συνεργασία με ελληνικές εταιρείες όπως ο Νηρέας και η ΣΕΛΟΝΤΑ, το Costa Navarino, οι Μύλοι Λούλη, ο «Αστέρας» Βουλιαγμένης, η Motor Oil, η ΔΕΗ ΑΠΕ, ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα, αλυσίδες εστίασης κ.ά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL