, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σύστημα 50-20-20-10 για τα «κόκκινα» δάνεια

assets_LARGE_t_420_54803572_type13145Ρυθμίσεις, πωλήσεις σε ξένα funds, διαγραφές οφειλών και πλειστηριασμούς περιλαμβάνει το μοντέλο που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για να περιορίσουν στο μισό μέχρι το τέλος του 2019 το «βουνό» των καθυστερούμενων οφειλών. Ηδη για τα σχέδια αυτής της στοχοθεσίας έχουν ενημερώσει τον SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας) και περιμένουν την τελική έγκριση του.
Οι «τακτοποιήσεις» θα αφορούν τόσο τα δάνεια των νοικοκυριών -στεγαστικά, καταναλωτικά- όσο και τις καθυστερούμενες επιχειρηματικές οφειλές.
Στην κατεύθυνση αυτή θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ρυθμιστεί το 50% των «κόκκινων» δανείων, ενώ στον σχεδιασμό τους περιλαμβάνονται πωλήσεις σε ξένα funds για το 20%, διαγραφές οφειλών για άλλο ένα 20% δανείων που θεωρούνται χαμένα και πλειστηριασμοί για το 10%, ώστε μέχρι το τέλος του 2019 τα «τοξικά» δάνεια να έχουν μειωθεί από τα 91 δισ. ευρώ σήμερα στα επίπεδα των 45 με 50 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να περιοριστούν από τα 108 δισ. ευρώ στα 70 δισ. ευρώ.
Για να το πετύχουν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις για δάνεια ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ, για δάνεια συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ θα ακολουθήσουν την οδό του πλειστηριασμού, θα διαγράψουν από τα χαρτοφυλάκιά τους οφειλές ύψους 13,5 δισ. ευρώ από δάνεια που δεν είναι ανακτήσιμα, ενώ θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να πουληθούν για δάνεια ύψους άλλων 13,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση τα προγράμματα πλειστηριασμών θα αφορούν στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι αν και μπορούν δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.

 Τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) και μάλιστα αναμένεται σύντομα η επικεφαλής του, Ντανιέλ Νουί, να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθυστερούμενων οφειλών σε επίπεδο ευρωζώνης.

Σήμερα τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση πληρωμής πάνω από 30 μέρες ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ, με τα 43,4 δισ. ευρώ να είναι των νοικοκυριών (28,1 δισ. ευρώ στεγαστικά και 15,3 δισ. ευρώ καταναλωτικά) ενώ τα 64,7 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά.
Από τα επιχειρηματικά, σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο επίκεντρο για οριστικές αναδιαρθρώσεις αναμένεται να βρεθούν κατά προτεραιότητα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 4,5 δισ. ευρώ από πέντε κλάδους της οικονομίας. Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων, με συνολικό δανεισμό 7,5 δισ. ευρώ, από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και ποτών, της υγείας και φαρμάκων, των μεταφορών και των ιχθυοκαλλιεργειών, στα οποία υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων για αναδιαρθρώσεις.
Πλατφόρμες διαχείρισης
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη θεσμοθέτηση ενός πιο ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου έχουν σαν αποτέλεσμα να μετατεθεί για το 2017 η λειτουργία των νέων εταιρειών διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών που έχουν συστήσει οι τράπεζες με εξειδικευμένους παρόχους. Ωστόσο οι τράπεζες επείγονται να ξεκινήσουν της λειτουργία τους αυτές οι πλατφόρμες διαχείρισης κυρίως για να αρχίσει η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων.
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις κινήσεις που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να «τρέξουν» τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, καθώς όπως λένε, για να βγει η οικονομία από τη «βαθιά κατάψυξη» χρειάζεται υγιείς, εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες κάθε τρεις μήνες να ενημερώνουν το ΤΧΣ για τις επιδόσεις τους.
Εάν δεν καταφέρνουν να «πιάσουν» τον στόχο μείωσης θα δέχονται ποινή και θα πρέπει να προχωρούν στην αναμόρφωση των στόχων και του μείγματος των δράσεων που θα ακολουθούν.ethnos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.