, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Τα 7 θετικά μηνύματα για την οικονομία

Η κάθετη πτώση των τιμών της ενέργειας, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η βελτίωση του διεθνούς κλίματος σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον αναμένεται να βελτιώσουν θεαματικά τις προοπτικές του οικονομικού κλίματος και να συμβάλουν στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η άποψη αυτή εδράζεται σε μια σειρά θετικών πρόδρομων μηνυμάτων της τελευταίας περιόδου. Ειδικότερα:

1. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει στο μισό σε σχέση με την τιμή υπολογισμού που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό (60 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 120 ευρώ αντίστοιχα). Με δεδομένο ότι για κάθε 10 ευρώ μείωσης το όφελος για το ΑΕΠ είναι 600 εκατ. ευρώ, αν η τιμή παραμείνει στα επίπεδα των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε στο α’ τρίμηνο του έτους θα δοθεί ανάσα στον προϋπολογισμό τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

2. Η κάθετη πτώση της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος άνω του 60% επαναφέρει τα τιμολόγια στα επίπεδα προ πολέμου. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον προϋπολογισμό. Αρκεί να σημειωθεί ότι το τελευταίο τετράμηνο του 2022 δαπανήθηκαν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

3. Ο πληθωρισμός λόγω της ραγδαίας αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας αναμένεται να υποχωρήσει τον Ιανουάριο κάτω και από το 7,2% που έδωσε την περασμένη Τετάρτη η Eurostat. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι από τον επόμενο μήνα γίνουν ορατές περισσότερες μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών.

4. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο, «σβήνοντας» επί της ουσίας τη μεγάλη «κοιλιά» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι όλοι οι κλάδοι καθώς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση.

5. Ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στο 11,6% και για το α’ τετράμηνο του έτους προγραμματίζονται τουλάχιστον 50.000 προσλήψεις για προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ενώ αναμένεται τόνωση λόγω τουριστικής περιόδου.

6. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος ύφεσης απομακρύνεται. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία (αποτελούν σημαντικά στηρίγματα για την Ελλάδα) θα εμφανίσουν ανάπτυξη αντί της αρχικής πρόβλεψης για ύφεση.

7. Οι προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική σαιζόν κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL