, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Τα βασικά συμπεράσματα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

550_334_477509Ολοκληρώθηκε το οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Διαβάστε τα βασικά συμπεράσματα:
• Μέσα από τις έντονες διεργασίες του φόρουμ υπογραμμίστηκε η κρισιμότητα των στιγμών τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Οι αντοχές και των δύο δοκιμάζονται. Η ασφάλειά τους διακυβεύεται.
• Στο δύσκολο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίστηκαν τα μεγάλα διλήμματα και οι μεγάλες προκλήσεις, ενώ σκιαγραφείται ένας οδικός χάρτης αντιμετώπισής τους.
• Η χώρα μας δείχνει να αντιμετωπίζει όλες τις Ευρωπαϊκές κρίσεις μαζί: Την οικονομική και την προσφυγική. Την κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Tην κρίση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού. Την αστάθεια και την αβεβαιότητα.
• Συζητήσαμε και εντοπίσαμε τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην οικονομία, αλλά και τα αξιακά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να σταθεροποιηθεί και η κοινωνία.
• Στην προσπάθεια να αποσαφηνίσουμε τον δρόμο της ανάκαμψης, εξετάσαμε τα προσχώματα στην επιχειρηματικότητα και στην προσέλκυση εγχώριων και άμεσων εξωτερικών επενδύσεων. Κατέστη σαφές πως χωρίς νέες, στρατηγικές και παραγωγικές επενδύσεις, συνδυασμένες με μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της επιχειρηματικότητας δεν μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Τα ευρωπαϊκά success stories και τα συγκριτικά μας εθνικά πλεονεκτήματα αποτελούν σημαντικό τμήμα της πυξίδας.
• Η Παγκόσμια Γεωοικονομική και Γεωπολιτική συγκυρία δεν ευνοούν. Όπως σωστά επισημάνθηκε πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας θέματα και να προασπίσουμε τα θεμελιώδη συμφέροντά μας -αποφεύγοντας τη σύνδεσή τους με τα θέματα της οικονομικής διαπραγμάτευσης και προσαρμογής.
• Ελλάδα και Ευρώπη καλούνται λοιπόν σε ριζικές υπερβάσεις προκειμένου να οδηγηθούν σε σταθερή πρόοδο και ανάπτυξη, κατοχυρώνοντας μια ισχυρή και ασφαλή θέση σε μία όλο και πιο αβέβαιη, ασταθή και δυναμικά μεταβαλλόμενη παγκόσμια σκακιέρα. Η κοινή μας ιστορία το ενθαρρύνει, το κοινό μας συμφέρον το απαιτεί και η κοινή μας ασφάλεια το επιτάσσει.
Το 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα πραγματοποιηθεί απο τις 2 έως τις 5 Μαρτίου 2017 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
real.gr