, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Ταμείο Ανάκαμψης: «Κλειδωμένα» επενδυτικά σχέδια 9 δισ. ευρώ για ΜμΕ

Στα 9 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κλειδωμένα» επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους τοποθετείται η παροχή περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη, «το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στις επιχειρήσεις», ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται επιτάχυνση της έγκρισης επενδυτικών σχεδίων, τόσο στο σκέλος των επιχορηγήσεων όσο και στο αντίστοιχο των δανείων. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η διαδικασία δανειοδότησης θα είναι ανοιχτή έως το 2026, προβλέποντας σταθερά ιδιωτική συμμετοχή στην επένδυση ίση με το 20% αυτής, ενώ το 30% θα αποτελεί δάνειο από τις εμπορικές τράπεζες και το υπόλοιπο 50% επιχορήγηση, η οποία θα καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέχρι στιγμής, από τα… χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» έχουν περάσει επενδυτικά σχέδια, ύψους 8,5-9,0 δισ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις και 2 δισ. ευρώ από μικρές και μεσαίες, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι να καλυφθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων, οι οποίοι ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, χάρη σε ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα, ή εναλλακτικά, ή με όποιον τρόπο επιθυμούν οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο χρόνος για τις διαδικασίες δανειοδότησης φτάνει τους τρεις μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, διευκρινίζοντας ότι στην όλη διαδικασία δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του κράτους, ενώ το εργαλείο των δανείων μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Επιπλέον, μέσω του προγράμματος REPowerEU, θα προωθηθούν δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, στους τομείς του τουρισμού, της «έξυπνης» μεταποίησης, του αγροτοδιατροφικού και φαρμακευτικού τομέα, όπου υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια. Συνολικά τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί ως τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί και με τα δάνεια που έχουν τον μεγάλο όγκο ξεπερνούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, όπως επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια περιοχή-ορόσημο, καθώς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μπει στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη και «από πέρασμα έχει γίνει σταυροδρόμι», ενώ αναμένεται να εξελιχθεί σε ενεργειακό κέντρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL