Φάμελλος: «Θα συνδυάσουμε την ανάπτυξη με το περιβάλλον”

Του Θοδωρή Δαφέρμου

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ξεκίνησε πριν από λίγο το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία.

“Εμείς μπορούμε, λύστε τα χέρια” ήταν το μήνυμα του Απόστολους Τζιτζικώστα προς την κυβέρνηση. Ο περιφερειάρχης ΠΚΜ υποστήριξε ότι η διάρκεια του συνεδρίου δείχνει την μεγάλη σημασία της περιφέρειας στην ανάπτυξη.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε τρεις λόγους που καταδεικνύουν τη σημασία που έχει το Αναπτυξιακό Συνέδριο:
Πρώτος λόγος, είπε ο περιφερειάρχης θα ακουστούν καθαρά οι προτάσεις των φορέων της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. “Οι προτάσεις θα ακουστούν και πρέπει να εισακουστούν” σημείωσε με νόημα ο κ. Τζιτζικώστας .
Δεύτερος λόγος σύμφωνα με τον περιφερειάρχη είναι η συζήτηση των προβλημάτων χωρίς ταμπού και παροπίδες
Και τρίτος λόγος όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας “είναι η προώθηση όλων των μεγάλων ζητημάτων που θεωρουμε ως ΠΚΜ”. “Δεν διαπιστώνουμε μόνο τα προβλήματα, καταθέτουμε και τις προτάσεις που τα λύνουν.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι “δεν περιμένουμε τα “master plan” από τα συρτάρια των υπουγίων. Τέτοιες πρακτικές απέτυχαν στο παρελθόν”.
Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη σημασία του ανοιχτού διαλόγου υπογραμμίζοντας ότι “Δεν έχουν σημασία οι πολιτικές φιλοδοξίες και οι πολιτικές καταβολές, σημασία έχει η απάντηση των προβλημάτων γιατί οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι τεράστιες”.

«Θα γίνει μία αποτίμηση του τι έχει γίνει και πως μπορεί να βοηθηθεί η ίδια η κοινότητα. Στο Συνέδριο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τις δυνατότητες για μία νέα Ελλάδα. Πως θα μπορέσει η Χώρα μας να προχωρήσει από τις παθογένειες του παρελθόντος», σημείωσε λίγο πριν της έναρξη του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε πως «Η συζήτηση θα στραφεί γύρω από το πώς θα συνδυάσουμε την ανάπτυξη, την εργασία και την παραγωγή προϊόντος με το περιβάλλον. Η σύσταση φορέα διαχείρισης για το Θερμαϊκό κόλπο είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε καθώς και για το παράκτιο μέτωπο και ιδιαίτερα για τη δυτική περιοχή της Θεσσαλονίκης που θα πρέπει να γίνουν έργα ανόρθωσης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης ζητήματα της κυκλικής οικονομίας που ξεκινάει από τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση, ένας τομέας όπου έχουμε καθυστερήσεις. Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία κι εκεί θα αναφερθούμε, είναι ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι πρώτη που έχει ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες και η διαδικασία θα είναι έτοιμη το 2019, ενώ οι υπόλοιπες Περιφέρειες θα είναι έτοιμες το 2020. Το βασικό όμως είναι η παραγωγή εισοδήματος στα δάση. Θα ανακοινώσουμε τη στρατηγική για τη δασική πολιτική για την επόμενη 20ετία που θα συζητηθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα». Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η Κεντρική Μακεδονία έχει αρκετά θέματα υποδομών υγρών αποβλήτων και αποχέτευσης έτσι,«θα υπάρχει ένας μεγάλος κατασκευαστικός βραχίονας υποδομών περιβάλλοντος για την Κεντρική Μακεδονία τα επόμενα χρόνια, μ’ έναν προϋπολογισμό που στο σύνολο της χώρας, υπερβαίνει τα 2 δις. ευρώ».

«Το κυριότερο είναι τα συμπεράσματα του συνεδρίου να γίνουνε πράξη», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Το παράδειγμα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης έδωσε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος για να εξηγήσει την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη που θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου.  «Αν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης, τότε είναι φανερό πως δε θα βγει από την κρίση. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι στην Κεντρική Μακεδονία ξεκινά αυτό το συνέδριο, που δείχνει τη κατεύθυνση προς τη δίκαιη ανάπτυξη. Μία βιώσιμη ανάπτυξη που δε θα αποτιμάται μόνο από τα κέρδη της αγοράς αλλά και από το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος που θα παράγει. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι το παράδειγμα είναι το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, γιατί είναι ένα έργο που δεν πρόκειται μόνο να τονώσει την οικονομία της πόλης, αλλά θα βελτιώσει παράλληλα και την καθημερινότητα των πολιτών».

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.