fbpx

, Δευτέρα
22 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Θέλουν να αγοράσουν ξενοδοχεία… κοψοχρονιά!

xenodoxeio-1

Του Βαγγέλη Στολάκη

Με τα… πωλητήρια στο χέρι φαίνεται πως έχουν μείνει οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να αγοράσουν τις επιχειρήσεις τους παραμένει στα… τάρταρα. Είναι ενδεικτικό πως κατά την περίοδο της κρίσης στη Χαλκιδική σε σύνολο τετρακοσίων καταλυμάτων πουλήθηκαν μόλις τα οκτώ, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης μόλις ένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Τέλης Θωμόπουλος. Και μπορεί πριν λίγους μήνες, όταν έγινε γνωστή η άφιξη του Ιβάν Σαββίδη στην πόλη και η απόφασή του να εκμεταλλευτεί το «Μακεδονία Παλλάς» να αναπτερώθηκε το ηθικό και να γέμισε ελπίδες και αισιοδοξία τους ιδιοκτήτες που έβγαλαν στο… σφυρί τα καταλύματά τους, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Σύμφωνα με εκπροσώπους μεσιτικών γραφείων η απροθυμία ξένων επιχειρηματιών να επενδύσουν σε ξενοδοχειακές μονάδες οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος, όπως υποστηρίζουν, έχει να κάνει με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως στην Ελλάδα τα ακίνητα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα δεν βοηθά χορηγώντας δάνεια σε επιχειρηματίες για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και ο τρίτος λόγος είναι το ασταθές φορολογικό περιβάλλον της χώρας.

Δεκάδες πωλητήρια

Και μπορεί μεν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης μιλώντας στην «Κ» να υποστηρίζει πως οι πληροφορίες ότι οι μισές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης έχουν βγει… στο σφυρί είναι φήμες, η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική, καθώς δεκάδες επιχειρηματίες εδώ και περίπου τρία χρόνια προσπαθούν μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο να προσελκύσουν υποψήφιους αγοραστές. Όπως ανέφεραν προ μηνών δημοσιεύματα στο νομό Θεσσαλονίκης πωλούνται 14 μονάδες, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στο δήμο Θερμαϊκού, οι τρεις στο κέντρο, οι δυο στο Ωραιόκαστρο όπως και τέσσερα ξενοδοχεία στο Χορτιάτη. Σε επίπεδο Μακεδονίας οι ξενοδόχοι που αναζητούν αγοραστές ξεπερνούν τους εκατό με τις τιμές πώλησης να ξεκινούν από τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ και να αγγίζουν τα 35 εκατομμύρια. Από την πλευρά του ο κ. Θωμόπουλος υποστηρίζει πάντως ότι «δεν γνωρίζει αν υπάρχουν ξενοδοχεία στο νομό που πωλούνται, χωρίς να αποκλείει το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοί του ενδεχομένως να αναζητούν αγοραστές». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΞΘ σε διάστημα τεσσάρων χρόνων πουλήθηκε μόλις ένα ξενοδοχείο.

«Πωλείται ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη με 16 δωμάτια, εκ των οποίων τα έξι είναι σουίτες. Τιμή πώλησης: 875.000 ευρώ» αναφέρει μεταξύ άλλων αγγελία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Άλλη αγγελία μιλά για ξενοδοχείο χιλίων τετραγωνικών μέτρων με τιμή πώλησης τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα πάντως, με τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, επιχειρηματία που έχει «αναρτήσει» εδώ και λίγους μήνες αγγελία πώλησης ξενοδοχειακής μονάδας που βρίσκεται στο Πεταλίδι Μεσσηνίας στην ιστοσελίδα του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «οι περισσότεροι ξένοι και κυρίως Ρώσοι νομίζουν ότι θα αγοράσουν τα ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές. Δεν είναι σοβαροί επενδυτές αυτοί που νομίζουν ότι φεύγοντας από την Ελλάδα όταν τελειώσουν οι διακοπές τους θα αγοράσουν και κανά δυο σπίτια».

Μηδενικό ενδιαφέρον

Όπως εξηγεί στην «Κ» ο μεσίτης και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος «δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που σκέφτηκαν να πουλήσουν τα ξενοδοχεία τους και στη συνέχεια ανασκεύασαν εξαιτίας του μειωμένου ενδιαφέροντος». Σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος της απουσίας ενδιαφέροντος έγκειται στο γεγονός ότι οι τιμές πώλησης παραμένουν υψηλές. «Όταν κάποιος ζητά δέκα εκατομμύρια ευρώ για ένα ξενοδοχείο που κάνει τζίρο μόλις τετρακόσιες χιλιάδες δεν θα βρει εύκολα επενδυτή. Αυτό το ξενοδοχείο πρέπει να κάνει τζίρο δυο εκατομμυρίων» λέει. Συμπληρώνει επίσης ότι εξαιτίας πολλών ευρωπαϊκών επιδοτήσεων οι επενδυτές στρέφονται σε παλιά κτίρια και τα περισσότερα νεόκτιστα ακίνητα παραμένουν στα αζήτητα. «Γνωρίζω τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ξενοδόχων που εδώ και τρία χρόνια προσπαθούν να βρουν αγοραστή αλλά ανεπιτυχώς» υποστηρίζει.

Χαλκιδική

Την ίδια ώρα, τους ανθρώπους του χώρου προβληματίζει το γεγονός ότι οι Ρώσοι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την… Τουρκία. «Στην Τουρκία γίνονται… business, εδώ γίνονται δουλειές» σχολιάζει για το ζήτημα ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως σε διάστημα τριών ετών από τα τετρακόσια καταλύματα που βρίσκονται στην περιοχή έχουν αλλάξει χέρια μόλις τα οκτώ. «Οι ξένοι επενδυτές έχουν την αίσθηση ότι τα ακίνητα… χαρίζονται. Θέλουν να τα αγοράσουν 30% κάτω από την αντικειμενική τους αξία» λέει και υποστηρίζει ότι το 90% των ενδιαφερόμενων επενδυτών προέρχεται από τη Ρωσική επικράτεια. Συμπληρώνει επίσης ότι τα καταλύματα που βγαίνουν στο… σφυρί είναι συνήθως τριών και τεσσάρων αστέρων, τα οποία οι νέοι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να μετατρέψουν σε πεντάστερα. Μέχρι στιγμής πάντως στην περιοχή εκτός από τους επιχειρηματίες Σαββίδη, Κουρτίδη και Μουζενίδη που δραστηριοποιούνται στο χώρο στο παιχνίδι «έχουν μπει» και εταιρίες ρωσικών συμφερόντων που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα.

Ρωσικές υποσχέσεις

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική πλευρά ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ δήλωνε τον περασμένο Μάιο από το βήμα του πρώτου Ελληνορωσικού Φόρουμ «Ερμής» πως οι συμπολίτες του επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα γενικότερα αλλά και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη σε όλους τους τομείς. «Ξέρω εκατοντάδες επιχειρηματίες που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Αγίας Πετρούπολης, Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς, στα πλαίσια της σχετικής συνέντευξης τύπου  εστιάζοντας ωστόσο στην ελληνική γραφειοκρατία.

Από την έντυπη “Karfitsa”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.