, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι κερδίζουν οι καταναλωτές έπειτα από την επιδότηση

Στα επίπεδα του Νοεμβρίου θα κυμαίνονται οι «καθαρές» τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές για ρεύμα τον επόμενο μήνα, όπως προκύπτει μετά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων που θα ισχύσουν τον Δεκέμβριο.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες ανακοίνωσαν χρεώσεις για τον Δεκέμβριο από 28,5 έως 39,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, ανάλογα με τον πάροχο από τον οποίο προμηθεύεται ένας καταναλωτής ρεύμα και προσμετρώντας το ύψος της επιδότησης, η «τελική» τιμή θα κυμαίνεται από 7,5 έως 18,8 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψει».

Στα 22,1 λεπτά του ευρώ θα ανέλθει η επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, με το συνολικό ποσό της επιδότησης για τον τελευταίο μήνα του χρόνου να φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η 1η κλίμακα αφορά μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες καλύπτοντας το 90% των ελληνικών νοικοκυριών. Για τη 2η κλίμακα κατανάλωσης (από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες) η επιδότηση ανέρχεται σε 17,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ποιοι παίρνουν το… μπόνους

Ωστόσο, και αυτό τον μήνα προβλέπεται έξτρα μπόνους 5 λεπτών του ευρώ στην περίπτωση των νοικοκυριών που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για την 3η κλίμακα κατανάλωσης (πάνω από τις 1.001 κιλοβατώρες), η επιδότηση ανέρχεται στα 8,1 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η 3η κλίμακα αφορά μόλις το 2% των οικιακών παροχών στη χώρα, με το έξτρα μπόνους να ανέρχεται και σε αυτή την περίπτωση στα 5 λεπτά, στην περίπτωση μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καλύπτεται σχεδόν στο 100% της αύξησης, με την ενίσχυση να ανέρχεται στα 26,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για την ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών τον Δεκέμβριο θα διατεθούν 282 εκατ. ευρώ.

Επαγγελματίες και αγρότες

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 18,3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 3,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στις αγροτικές παροχές η επιδότηση για τον επόμενο μήνα καθορίζεται στα 22,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καλύπτοντας το σύνολο της κατανάλωσης. Φυσικό αέριο Όπως ανέφερε ο υπουργός, για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους προμηθευτές θα παράσχει οριζόντια επιδότηση 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά 700.000 νοικοκυριά, καλύπτοντας το σύνολο της κατανάλωσής τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή εταιρείας προμήθειας.

Πόσα γλιτώνουμε

Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα λογαριασμών ρεύματος πριν και μετά την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια για τον Δεκέμβριο.

  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 kWh/μήνα:
    Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 152 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 kWh/μήνα:
    Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 266 ευρώ, με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 121 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 111 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 kWh/μήνα:
    Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 456 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 209 ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL