, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Τι θα γίνει με φόρους και συντάξεις. Το… σχέδιο της κυβέρνησης από τα εργασιακά μέχρι τα λιμάνια

 
Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί δραματικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, κάνει μισό βήμα πίσω στα εργασιακά, δέχεται αύξηση φόρου πολυτελείας και δεν βγάζει από το τραπέζι την αύξηση του ΦΠΑ.
Αναλυτικά
Στο ασφαλιστικό, περιορίζονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ειδικά σε κατηγορίες όπως οι υπάλληλοι τραπεζών, ενώ θα ψαλιδιστούν οι υψηλές επικουρικές συντάξεις. Η επαναφορά της 13ης σύνταξης δεν εγκαταλείπεται, αλλά η ελληνική πλευρά τη θέτει προς συζήτηση. Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ασφαλιστικό αποτελεί αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά.
ΦΠΑ: η κυβέρνηση θα συζητούσε έναν ενιαίο συντελεστή 15%, με παράλληλη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.
Ιδιωτικοποιήσεις: Πωλείται ποσοστό του ΟΣΕ και γίνεται αποδεκτή η ιδιωτικοποίηση (σε ποσοστό 51%) των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, ενώ το τίμημα για το Ελληνικό θεωρείται μικρό.
Έσοδα: Θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του εισπρακτικού μηχανισμού, θέσπιση ρυθμίσεων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων, χρήση πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές ανω των 70 ευρώ σε νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων. Προβλέπεται επίσης η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, από 10% στο 13% για τα αυτοκίνητα άνω των 1.920 κυβικών, πισίνες και σκάφη
Εργασιακά: Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι παρεμβάσεις δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις έστω και με άλλη μορφή, αν και δεν έδωσε διευκρινίσεις για αυτό.