, Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2024

Το 13άρι των top αλλαγών στον ασφαλιστικό χάρτη

Αύξηση συντάξεων, διευκολύνσεις για όσους οφείλουν και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη και επέκταση ευεργετικών διατάξεων σε χιλιάδες ασφαλισμένους φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Ρεπορτάζ: Λουκάς Γεωργιάδης

Ειδικότερα, από 1ης/1/2024:

 1. Επανέρχονται οι συντάξεις όσων εργάζονται στα αρχικά επίπεδα, καθώς καταργείται η περικοπή 30%. Στο εξής, όσοι εργάζονται θα καταβάλλουν μη ανταποδοτικό πόρο 10% στον ΕΦΚΑ, εφόσον είναι μισθωτοί, ενώ όσοι είναι μη μισθωτοί θα πληρώνουν το 50% του ποσού που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εισφορές με βάση την ασφαλιστική κλάση που έχουν επιλέξει. Όσοι είναι ανάπηροι δεν υπόκεινται στην καταβολή του ασφαλιστικού πόρου 10%. Επιπλέον, το μέτρο επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ.
 2. Αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση, στις 30.000 από 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 10.000 από 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη καταθέσεων έως 12.000 ευρώ για τον οφειλέτη, εκτός αν είναι αγρότης, οπότε το όριο πέφτει στις 6.000 ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας. Θα παρακρατείται το 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το χρέος γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως ισχύει σήμερα.
 3. Όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα το 2020 λόγω πανδημίας μπορούν να αναγνωρίσουν τα ένσημα έως το 2019 και να λάβουν μειωμένη σύνταξη.
 4. Θα εκδίδεται επικουρική σύνταξη έπειτα από 15 χρόνια ασφάλισης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με ενιαίο τρόπο.
 5. Γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότισσες θα λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας για 9 μήνες με αποδοχές 780 ευρώ μηνιαίως.
 6. Χορηγείται επικουρική σύνταξη σε πρατηριούχους υγρών καυσίμων που λαμβάνουν τη σύνταξη του ΟΓΑ, ενώ πλήρωναν εισφορές στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ).
 7. Χορηγείται σύνταξη θανάτου σε όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του χρόνου θανάτου του γονέα (πριν ή μετά το 2016).
 8. Επεκτείνεται στο Δημόσιο και το πρώην ΝΑΤ το δικαίωμα των ορφανών τέκνων που έχουν χάσει και τους δύο γονείς να λαμβάνουν το 100% της σύνταξης.
 9. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, θα υπάγονται στην ασφάλιση του τέως ΟΓΑ και όχι στον τέως ΟΑΕΕ.
 10. Το 50% των επιδομάτων θα καταβάλλεται με προπληρωμένη κάρτα και το υπόλοιπο 50% μέσω μετρητών.
 11. Παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη στους φοιτητές για τον χρόνο της πρακτικής άσκησής τους.
 12. Μοριοδοτούνται οι άνεργοι που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.
 13. Άνεργοι μπορούν να λάβουν αναλογικό επίδομα ανεργίας αν δουλεύουν έως 12 μέρες τον μήνα.

Παράταση ενός έτους στην προθεσμία για συμμετοχή στο success story του ΤΕΚΑ
Έως τις 31/12/2024 παρατείνεται η προθεσμία για την προαιρετική ασφάλιση στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης όσων ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του νέου ταμείου.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, από 1ης/1/2023 δόθηκε η δυνατότητα σε εργαζόμενους που είναι ήδη ασφαλισμένοι στην επικουρική του e-ΕΦΚΑ και έχουν γεννηθεί από 1ης/1/1987 και μετά να μεταβούν από τον e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ, συνεπώς το υπουργείο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία ένταξης από όσους δεν το έχουν πράξει έως σήμερα και ενδιαφέρονται για την επικουρική τους ασφάλιση. Σημειώνεται ότι η διαδικασία γίνεται απλώς με την υποβολή αίτησης στο be.teka.gov.gr «Πλατφόρμα 1».

Στόχος είναι η ευρύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΚΑ και τα οφέλη της νέας επικουρικής ασφάλισης και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους ασφαλισμένους, όπως είναι ο έλεγχος των αποταμιεύσεών τους και η απευθείας χρηματοδότηση της δικής τους σύνταξης. Επισημαίνεται ότι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο be.teka.gov.gr «Πλατφόρμα 2» χωρίς χρονικό περιορισμό, εφόσον έχουν γεννηθεί από 1ης/1/1987 και εντεύθεν. Μέχρι στιγμής έχουν ασφαλιστεί στο ΤΕΚΑ περίπου 200.000 εργαζόμενοι, καθώς και περίπου 90.000 εργοδότες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL