, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΕΡΕΥΝΑ “Κ” για το ασπρόμαυρο… παρεμπόριο στην Τούμπα!

paok-parenporio1Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Τα απογεύματα του σαββατοκύριακου για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας είναι μια καλή ευκαιρία για χαλάρωση και εκτόνωση. Οι φίλοι των ασπρόμαυρων έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την ομάδα τους, η οποία  χάρη στη δυναμική που έχει δώσει η επενδυτική ενίσχυση του Ιβάν Σαββίδη έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Αυτή ωστόσο είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί μπορεί για πολλούς ο αγώνας του ΠΑΟΚ στην έδρα του να είναι μια ευκαιρία για να περάσει κανείς ένα ευχάριστο δίωρο, ωστόσο υπάρχουν πολλοί που το βλέπουν σαν ευκαιρία για κέρδος.

Ο λόγος για τους δεκάδες μικροπωλητές που κατακλύζουν την περιοχή γύρω από το γήπεδο την ημέρα του αγώνα. Κασκόλ, μπλουζάκια και παντός είδους αντικείμενα με το λογότυπο του ΠΑΟΚ πωλούνται «σα ζεστά ψωμάκια», με τη νομιμότητα να πηγαίνει περίπατο, την ανοχή να είναι δεδομένη και τις αποδείξεις να αποτελούν ένα ευχάριστο ανέκδοτο στην καλύτερη περίπτωση. Φυσικά από το ιδιότυπο παζάρι που λαμβάνει χώρα στις οδούς Μικράς Ασίας, Κλεάνθους και τα υπόλοιπα στενά, δε λείπει και η γαστρονομία. Περίπου τριάντα καντίνες εγκαθίστανται περιμετρικά του γηπέδου, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου και να έχουν τα ανάλογα κέρδη. Δε λείπουν και οι μικροπωλητές ξηρών καρπών, που συμπληρώνουν αυτό το ιδιότυπο υπαίθριο παζάρι που στήνεται σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές»

paok-parenporio2Το φαινόμενο αυτής της ιδιότυπης παραοικονομίας δε θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την ασπρόμαυρη ΠΑΕ. Δεδομένου του γεγονότος ότι η νέα διοίκηση του ΠΑΟΚ σκοπεύει να επενδύσει στην εμπορική χρήση του λογότυπου και του ονόματος της ομάδας, το φαινόμενο του παρεμπορίου γύρω από το γήπεδο ανήκει στις πρώτες προτεραιότητες.

«Είναι σίγουρα κάτι παράνομο αυτό που γίνεται με τους μικροπωλητές έξω από το γήπεδο την ημέρα του αγώνα», τονίζει στην «Κ» το στέλεχος του τμήματος marketing της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Δάφνη Λίλη. Όπως λέει η ίδια μάλιστα ήδη το νομικό τμήμα της ΠΑΕ επεξεργάζεται μια φόρμουλα, προκειμένου να παταχθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, της αλόγιστης χρήσης του λογότυπου, χωρίς άδειες και αποδείξεις. «Η πιθανότερη λύση στην οποία θα οδηγηθούμε είναι να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι της ΠΑΕ την ημέρα του αγώνα, προκειμένου να τηρούν τη νομιμότητα», εξηγεί η κ. Λίλη.

Ωστόσο όπως λέει η ίδια, υπάρχει και ένα είδος ελαστικότητας από την ΠΑΕ στους μικροπωλητές. «Υπάρχει όπως καταλαβαίνετε και ηθικό ζήτημα αναφορικά με τους μικροπωλητές. Εάν κάποιος έχει έναν μικρό πάγκο που πουλάει λίγα πράγματα για να εξασφαλίζει τα προς ζην, δεν είναι αυτός το πλήγμα για τον ΠΑΟΚ», σημειώνει η Δάφνη Λίλη.

Όπως ξεκαθαρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ έχει να κάνει με μεγάλες εταιρείες οι οποίες εκμεταλλεύονται στο έπακρο το λογότυπο και κυριολεκτικά θησαυρίζουν εις βάρος της ΠΑΕ.

Κατάσχεση μαμούθ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως προέκυψε από καταγγελία του νομικού εκπροσώπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υφίστατο εταιρεία με έδρα της Σίνδο που διέθετε προς πώληση μέσω διαδικτύου, πλήθος προϊόντων που έφεραν το σήμα της ΠΑΕ, χωρίς σχετική άδεια.

Μάλιστα ακολούθησαν έλεγχοι σε χώρους της επιχείρησης  όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.518 αντικείμενα (ποτήρια, κούπες, αυτοκόλλητα κ.α.), τα οποία αποτελούσαν προϊόντα απομίμησης και αντιγραφής γνήσιου εμπορικού σήματος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον ασπρόμαυρο σύλλογο, η οικονομική ζημία ανερχόταν περίπου στο ύψος των 33.000 ευρώ.

Φαγοπότι και… έριδες με το κυλικείο

Λίγες ώρες πριν τον αγώνα του ΠΑΟΚ στην έδρα του, δεκάδες κινητές καντίνες στήνονται περιμετρικά του γηπέδου προκειμένου να προσφέρουν φαγητό και σε αρκετές περιπτώσεις αλκοόλ, που απαγορεύεται. «Η αστυνομία με έναν νέο κανονισμό απαγορεύει την πώληση αλκοόλ σε χώρο όπου διεξάγεται ποδοσφαιρικός αγώνας», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητών Καντινών «Εγνατία», Ηλίας Γιουλδούρης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ψησταρίες εκτός τις καντίνας, όπως και με τα τραπεζοκαθίσματα. «Όλα αυτά απαγορεύονται, ορισμένοι συνάδελφοι επιμένουν και να δίνουν αλκοόλ και να στήνουν  ολόκληρη ταβέρνα γύρω από την καντίνα. Καθένας είναι βέβαιος για τις πράξεις του, αλλά οι συγκεκριμένες παρανομίες αμαυρώνουν τον κλάδο», επισημαίνει.

«Έχουν γίνει ορισμένοι έλεγχοι από την υπηρεσία μας αλλά δε διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες παραβάσεις», τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυρίδης.

«Όσες φορές έχει έρθει το ΣΔΟΕ, ήταν μετά από καταγγελία των ενοικιαστών του κυλικείου μέσα στο γήπεδο, τονίζει ο κ. Γιουλδούρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ελεγχθεί και η νομιμότητα και όσων κατέχουν το κυλικείο εντός του γηπέδου, αφού ενώ έχει εξασφαλιστεί άδεια για ένα κυλικείο, υπάρχουν πάγκοι και στις οκτώ θύρες του γηπέδου της Τούμπας. «Η τελευταία συνάντηση που είχαμε κάνει με την ΠΑΕ, ήταν επί προεδρίας του Θοδωρή Ζαγοράκη, που μας είχε πει απλά να μην καταλαμβάνουμε το χώρο μπροστά από τη θύρα των επισήμων.

Όσο για το δήμο Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν κάποιες αραιές επισκέψεις της δημοτικής αστυνομίας, με τον κ. Γιουλδούρη να επισημαίνει ότι ορισμένες φορές τα πρόστιμα ήταν ιδιαίτερα «τσουχτερά» και άγγιζαν τα 1.000 ευρώ.

#Tags: ΠΑΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.