«Το ΔΝΤ παραμένει στην Ελλάδα»

ntaiselmploum,
Ακυρώνει τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για ταχεία ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης προκειμένου να ανοίξει κατόπιν η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η ελληνική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε μήνες όχι εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.
Τέλος, αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως δεν τις έχει δει, ενώ γνωρίζει μόνο ότι έχει διαβάσει στις εφημερίδες. Όπως πρόσθεσε, οι προτάσεις αυτές πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν από τους θεσμούς.
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση σήμερα να επιβεβαιώσει πότε θα έρθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί για την επιστροφή των τεχνοκρατών του ΔΝΤ στις 18 Ιανουαρίου.
«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Β. Μοκ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία αποστολής των θεσμών στην Αθήνα όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες.
Κληθείσα να σχολιάσει το ελληνικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο παρέλαβε η Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα, η Β. Μοκ απάντησε ότι το περιεχόμενο της πρότασης αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.Τέλος, όσον αφορά την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει αργότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Eν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα (Πέμπτη) το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες με ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν να είναι η εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού.
Πηγή: thetoc.gr