, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Το παράδοξο της ελληνικής οικονομίας και τα τσολιαδάκια από την Κίνα

Αν διαβάσει κανείς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την οικονομία το πρώτο εννεάμηνο του 2022 θα μπορεί να συμπεράνει πολλά σε ό,τι αφορά στην παραδοξότητα της ελληνικής οικονομίας.

Καταρχάς αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κάτι το οποίο αποδίδεται στο ισοζύγιο αγαθών αφενός κι αφετέρου στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ.  

Γιατί όμως ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές σε σχέση με το 2021 είχαμε αυτό το έλλειμμα; Γιατί η άνοδος των εισαγωγών, ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,3% σε τρέχουσες τιμές (0,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 42,5% σε τρέχουσες τιμές (19,3% σε σταθερές τιμές). 

Η οικονομική μεγέθυνση κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, στηρίχθηκε βασικά στην ιδιωτική κατανάλωση, (ρυθμός μεγέθυνσης 9,5%, με συμβολή στη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 6,5%). Ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών εξαγωγών αφορούν έσοδα από τον τουρισμό. Ωστόσο, τα έσοδα ως εισαγόμενοι πόροι διευρύνουν το εμπορικό έλλειμμα, κατευθυνόμενα σε εισαγωγές πάσης φύσεως αγαθών εμποδίζοντας τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, οι επενδύσεις που γίνονται στις τουριστικές επιχειρήσεις δεν συνεισφέρουν στην εγχώρια παραγωγικότητα διότι όλα τα προϊόντα ανακαίνισης ενός ξενοδοχείου είναι εισαγόμενα. Τα παραδείγματα με τους κατεψυγμένους … μουσακάδες από την Τουρκία σε ξενοδοχείο της Ρόδου προκειμένου να μειώσει το μοναδιαίο κόστος ενός all inclusive καταλύματος και τα …. Τσολιαδάκια που κατασκευάζονται στην Κίνα μπορεί να εκλαμβάνονται ως γραφικολογίες αλλά είναι ενδεικτικά της παραδοξολογίας της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόβλημα όμως είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των άλλων αγοραστών αγαθών και υπηρεσιών με τις απειλές στο εξωτερικό περιβάλλον είτε λόγω πολέμου είτε λόγω συνεπειών αυτού. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί μια συνήθεια εδώ και λίγα χρόνια για τους Γερμανούς, Γάλλους, Βρετανούς ταξιδιώτες και πάντως κατά συντριπτικό ποσοστό προερχόμενων από χώρες της ζώνης του Ευρώ, ωστόσο, οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε ό,τι αφορά το διαθέσιμο εισόδημά τους. Όσο, πάντως, προτιμούν ολιγοήμερες διακοπές στις ελληνικές ακτές αδιαφορώντας για ο απλήρωτο ρεύμα τους μπορούμε να κρυφοχαμογελάμε. Αλλά αυτό δε θα κρατήσει πολύ. Και όσο δύσκολο είναι εν μέσω προεκλογικής χρονιάς να μιλήσεις για τις απειλές της ατμομηχανής της ελληνικής ανάπτυξης, άλλο τόσο δύσκολο θα είναι να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες του μη προλαμβάνειν στην αλλαγή ενός παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA