, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Το ρούβλι αγγίζει τα επίπεδα του 2015 έναντι του ευρώ, καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να πληρώσει για το φυσικό αέριο

Το ρωσικό ρούβλι αυξήθηκε στα ισχυρότερα του επίπεδα έναντι του ευρώ και του δολαρίου από τον Ιούνιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2018 αντίστοιχα την Παρασκευή, κάτι που οι αναλυτές απέδωσαν στις χώρες της ΕΕ που ετοιμάζονται να πληρώσουν τη Ρωσία για το φυσικό αέριο και στους ελέγχους κεφαλαίων που επέβαλε η Μόσχα.

Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μισοί από τους 54 πελάτες του γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες πλησιάζουν σε επικείμενες προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου τους. 

Το άνοιγμα τέτοιων λογαριασμών κατέστη δυνατό αφού στελέχη της ΕΕ επέτρεψαν στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει συλλογικά στη Ρωσία για αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ένας από τους κύριους λόγους για το ράλι του ρουβλίου είναι η μετάβαση στα ρούβλια από το ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις ευρωπαϊκές πληρωμές για το ρωσικό αέριο, δήλωσε ο Γιούρι Ποπόφ, στρατηγικός αναλυτής της SberCIB Investment Research, μονάδας της υπ’ αριθμόν 1 δανειστή της Ρωσίας Sberbank 

Στις 08:07 GMT, το ρούβλι είχε σταθεροποιηθεί περισσότερο από 5% στα 61,10 έναντι του ευρώ σε ασταθείς συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας αφού άγγιξε το 59,02, το ισχυρότερο από τον Ιούνιο του 2015.

Σε σχέση με το δολάριο, πρόσθεσε πάνω από 4% την ημέρα στα 59,10 αφού έφτασε στα 57,0750, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τα τέλη Μαρτίου 2018.

Το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 30% έναντι του δολαρίου φέτος παρά την οικονομική κρίση πλήρους κλίμακας στη Ρωσία, καθιστώντας το το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις , αν και τεχνητά υποστηρίχθηκε από ελέγχους που επιβλήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου για να θωρακιστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ρωσίας αφού έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Το ρούβλι κατευθύνεται εν μέρει από εταιρείες που επικεντρώνονται στις εξαγωγές που είναι υποχρεωμένες να μετατρέψουν τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα μετά τις κυρώσεις από τη Δύση πάγωσαν σχεδόν τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας.

«Οι εξαγωγείς αναγκάζονται να πουλήσουν (συνάλλαγμα) και δεν υπάρχει κανείς να το αγοράσει», δήλωσε ένας έμπορος σε μια επενδυτική εταιρεία στη Μόσχα.

Οι προετοιμασίες για τους φόρους στο τέλος του μήνα που λήγουν την επόμενη εβδομάδα ενίσχυσαν επίσης τη ζήτηση για ρούβλια, ενώ η ζήτηση για δολάρια και ευρώ παραμένει χαμηλή λόγω των διαταραγμένων αλυσίδων εισαγωγών και των περιορισμών στην ανάληψη συναλλάγματος από τραπεζικούς λογαριασμούς και τη μετακίνησή τους από τη Ρωσία.

«Το βασικό ερώτημα είναι εάν η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει καθώς η υπερβολική σύσφιξη του ρουβλίου δεν είναι στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Εβγκένι Σουβόροφ, αναλυτής της CentroCreditBank.

Ο Kirill Tremasov, επικεφαλής του τμήματος νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε την Παρασκευή ότι το ρούβλι παραμένει νόμισμα ελεύθερης κυκλοφορίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει την ισοτιμία του ρουβλίου.

Πηγή: Reuters