, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Το χωριό της Μακεδονίας με τη… μηδενική ανεργία!

agkistro-thema-kΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στην Ελλάδα όπου βασιλεύει η οικονομική κρίση και η ανεργία, το να πει κάποιος ότι ένα χωριό 400 κατοίκων της παραμεθορίου, σε απόσταση λίγων μέτρων από τη γειτονική Βουλγαρία έχει καταφέρει να μηδενίσει σχεδόν την ανεργία, με τους νέους να αποτελούν τη δύναμη της ανάπτυξης του χωρίς να θέλουν να φύγουν για τα αστικά κέντρα, σίγουρα για πολλούς θα μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο.
xamam-agkistro2
Κι όμως στο Άγκιστρο Σερρών, το παράδειγμα της ελληνικής ομοψυχίας και συνεργασίας έγινε πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια, αφού οι κάτοικοι κατάφεραν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το δώρο που έκανε η φύση στο χωριό τους και δεν είναι άλλο από τις πηγές ιαματικού νερού, που οφείλονται στο πεδίο γεωθερμίας που εκτείνεται σε ολόκληρο τον ακριτικό δήμο Σιντικής. Οι ιαματικές πηγές έγιναν το στολίδι της περιοχής χάρη στην αξιοποίηση των διασυνοριακών προγραμμάτων Leader, το Χαμάμ που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια αναπαλαιώθηκε και η διαχείριση του έχει περάσει στα χέρια των ντόπιων με τη δημιουργία εταιρείας που φέρει την ονομασία «Αναπτυξιακή Εταιρεία Αγκίστρου ΑΕ». Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι να επενδύσουν στον τουρισμό δημιουργώντας ξενώνες και χώρους εστίασης όλα αυτά τα χρόνια και παράλληλα με τις αγροτικές εργασίες να καταστήσουν το χωριό τους ένα πρότυπο ανάπτυξης, τη στιγμή που η ανάπτυξη είναι είδος προς… αναζήτηση στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τουρισμός και… αγροτιά
agkistro«Την αγροτική δουλειά δεν την αφήνεις. Ο τουρισμός είναι κύρια απασχόληση για εμάς τα σαββατοκύριακα όταν έρχονται και επισκέπτες. Την υπόλοιπη εβδομάδα θα μας βρείτε στα χωράφια». Με αυτήν την πρόταση ο πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών του Αγκίστρου, Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης εξηγεί το μικρό «θαύμα» της ανάπτυξης που έχει συντελεστεί μεθοδικά την τελευταία 20ετία στο μικρό Άγκιστρο. Φυσικά τίποτα δεν είναι ρόδινο, όπως πολλές φορές θέλουν να το παρουσιάσουν τα ΜΜΕ, αφού η εργασία είναι σκληρή και η οικονομική κρίση πέρασε και από το Άγκιστρο. «Έως και το 2008 είχαμε ανοδική πορεία. Από τότε και μετά υπήρξε πτώση, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από τη φετινή χρονιά είδαμε άνοδο και πάλι, με τα μεροκάματα να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2008, μια χρονιά πριν την κρίση δηλαδή», επισημαίνει ο κ. Χριστοφορίδης. Βέβαια, τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν παύουν να ισχύουν και για τους κατοίκους του βορειότερου χωριού των Σερρών. «Έχουμε πάρει δάνεια για τους ξενώνες, υπάρχουν υποχρεώσεις και δουλεύουμε καθημερινά για να τα αποπληρώσουμε», σημειώνει ο πρόεδρος των επαγγελματιών του χωριού. Όπως λέει μάλιστα, σημαντικό ήταν το γεγονός ότι δεν δόθηκε βαρύτητα στα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για ιαματικά λουτρά, όπως κάνουν πολλές λουτροπόλεις στην Ελλάδα. «Για 10 δωμάτια που θα γίνει κράτηση μέσω ΟΓΑ στις 31 Μαρτίου η πληρωμή εάν γίνει θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν. Αντίθετα με ένα καλό σαββατοκύριακο μπορείς τη Δευτέρα να αποπληρώσεις τα τρέχοντα έξοδα όπως αυτά του πρωινού», τονίζει ο κ. Χριστοφορίδης.
Facebook και 90% πληρότητα
Ο συνδυασμός οικογενειακής επιχείρησης με ό,τι απαιτεί μια σύγχρονη τουριστική επένδυση είναι το μυστικό της επιτυχίας για τον επιχειρηματία του Αγκίστρου και εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα τουρισμού του δήμου Σιντικής, Άνθιμο Γεωργιάδη. «Για εμάς η άποψη του κόσμου είναι η καλύτερη κριτική. Κάνουμε φυσικά τα πάντα για να κάνουμε γνωστές τις παροχές μας αφού μπορεί να τα δει κανείς αυτά και στην ιστοσελίδα που διατηρούμε, αλλά και στη σελίδα μας στο facebook, ενώ είμαστε διαθέσιμοι και στην υπηρεσία του e-booking», αναφέρει χαρακτηριστικά.
xamam-agkistro1
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι 45 περίπου τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, μαζί με το ξενοδοχείο των λουτρών του Αγκίστρου, εμφάνισαν 90% πληρότητα τη φετινή σεζόν που βαίνει σιγά σιγά προς τη λήξη της. «Η σεζόν για εμάς ξεκινά από το Σεπτέμβριο, κορυφώνεται την περίοδο των εορτών και τον Ιανουάριο και τελειώνει κάπου στο Πάσχα. Προσπαθούμε βέβαια να ενισχύσουμε και τη θερινή περίοδο, όπου ο κόσμος επιλέγει περισσότερο τη θάλασσα, με φεστιβάλ που πραγματοποιούμε τον Αύγουστο», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης. Οι αριθμοί από μόνοι τους βέβαια είναι αρκετοί για να αποδείξουν το μέγεθος της επιτυχίας. Στο χωριό των 360 κατοίκων όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας, Σταύρος Μπούζουκας οι 400 κλίνες και το δημοτικό χαμάμ απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων που ελαχιστοποίησαν την ανεργία. Περισσότερα από 20 παιδιά γεμίζουν το δημοτικό σχολείο του χωριού ενώ λειτουργεί και νηπιαγωγείο, την ώρα που άλλα χωριά της ελληνικής μεθορίου είναι έρημα ή χωριά γερόντων. «Το καλό είναι πως τόσο με τις αγροτικές δουλειές όσο και με τον τουρισμό ασχολείται νέος κόσμος με αποτέλεσμα να έχουμε περιορίσει το φαινόμενο της φυγής στις πόλεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπούζουκας.