Τόμσεν: Υπερβολικά υψηλοί οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα
Εμφανής ήταν η ανησυχία του Πολ Τόμσεν για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα.
Ο Τόμσεν χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι τράπεζες ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους, όμως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ευρωπαϊκά stress tests να δείξουν ότι υπάρχουν και άλλες κεφαλαιακές ανάγκες (χωρίς ωστόσο να εκτιμήσει το ύψος τους, λέγοντας μόνο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των κόκκινων δανείων και τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας).
Το Ταμείο ανησυχεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το γεγονός ότι αυτά αποτρέπουν τις τράπεζες από το να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Ο Τόμσεν καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετικότερη πολιτική προβλέψεων για τις επισφάλειες, αλλά παραδέχεται ότι από μία τέτοια κίνηση θα υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει οξύς κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού όλες οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.
Μιλώντας για το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016, ο Τόμσεν τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να μην γίνουν περαιτέρω κάθετες περικοπές συντάξεων και μισθών. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επέκτασης μέτρων που λήγουν (βλ. έκτακτη εισφορά), προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό.
Σε ό,τι αφορά στο κενό χρηματοδότησης στο υπόλοιπο του προγράμματος, ο Τόμσεν σημείωσε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα καλυφθεί, καθώς το ύψος του εξαρτάται από δεδομένα που αλλάζουν. Όπως για παράδειγμα η επιτυχημένη έκδοση ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση και το ενδεχόμενο να συνεχίσει η Αθήνα να δανείζεται μέσω των αγορών, για να καλύψει τις ανάγκες της. Εάν αυτό συμβεί, οι ανάγκες για πρόσθετη χρηματοδότηση ενδέχεται να είναι μικρές. Όπως σημείωσε, θα εξαρτηθούν επίσης και από τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress test και από τα κεφάλαια που θα έχουν απομείνει στο ΤΧΣ μετά από την κάλυψη των τυχόν νέων αναγκών των τραπεζών. Πάντως, ο Τόμσεν τόνισε πως είναι πολύ πιθανό να βρεθούν πηγές για να να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, χωρίς να πρέπει οι χώρες μέλη να δώσουν και άλλα χρήματα
Στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε πως η βιωσιμότητά του θα εξετασθεί στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Το χρέος είναι βιώσιμο εφόσον τηρηθούν από την ελληνική πλευρά όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα, είπε, αλλά κάλεσε και τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του χρέους. Η μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς κούρεμα, είπε, όπως π.χ. με τη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Ναι» σε μείωση φόρων, αλλά … μακροπρόθεσμα
«Παράθυρο» για σταδιακή μείωση των φόρων, εφόσον όμως πρώτα εισπραχθούν, ώστε να μην απειλούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, έδωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ. Παραδέχτηκε πως οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα «είναι υπερβολικά υψηλοί» και υποστήριξε ότι και ο ίδιος θεωρεί σωστό να υπάρξει μείωση «μακροπρόθεσμα», βάζοντας «πάγο» σε σκέψεις για «εδώ και τώρα» μειώσεις φόρων.
«Είναι κάτι που θα το υποστήριζα σθεναρά αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», τόνισε για πρώτη φορά ο κ. Τόμσεν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.