Η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη 17/4, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να καθησυχάσει τους επενδυτές μετά την εγχώρια αναταραχή και τα σχέδια των ΗΠΑ για επιβολή δασμών, που οδήγησαν σε πτώση της λίρας.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό την ηγεσία του διοικητή, Φατίχ Καραχάν, αύξησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας (one-week repo rate) στο 46% από 42,5%. Μόνο τρεις από τους 23 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg -μεταξύ των οποίων η HSBC Asset Management και η Goldman Sachs- είχαν προβλέψει αύξηση. Η τράπεζα αύξησε επίσης το overnight επιτόκιο στο 49% από 46%, σε μια επιθετική (hawkish) κίνηση.
Η λίρα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο περιόρισε τα αρχικά του κέρδη.
«Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς τον Απρίλιο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες πιθανόν να παραμείνει σχετικά σταθερός», ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στη συνοδευτική της ανακοίνωση.