16:51, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Τρία μέτρα-ανάσα για επαγγελματίες, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους

Μπορεί να είναι σε εξέλιξη τα μέτρα ανακούφισης για το ηλεκτρικό ρεύμα και τις αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης αλλά και η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τον Αύγουστο του 2023, ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μοναδικές κινήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας αξιοποιώντας την άνεση που δίνει η καλύτερη πορεία των εσόδων και η «έκρηξη» του τουρισμού.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο πακέτο κινήσεων για τη στήριξη και την ανακούφιση των εισοδημάτων συνταξιούχων, δημόσιων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζονται τρεις κινήσεις:

  • Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους
  • Οι αυξήσεις σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους
  • Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος επιτηδεύματος

Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος, η μείωση έως και 50% θα σήμαινε οφέλη από 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους, και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους σε 400 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόστηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται (ανάλογα με τη χρονιά) σε 350-400 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από 650.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Στο δημόσιο…

Τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου για τους δημόσιους υπαλλήλους αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τα μισθολογικά των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Βεσυρόπουλος έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα στο τραπέζι. «Εφόσον προκύψει ο απαιτούμενος και διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, προτεραιότητά μας θα είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των χαμηλών εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο με γενικότερα μέτρα πολιτικής», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

…οι συνταξιούχοι

Για τους συνταξιούχους ο νόμος προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023, με το ακριβές ύψος να προκύπτει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο ο οποίος θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις είχαν ανασταλεί από το 2010, την περίοδο του πρώτου μνημονίου, ενώ έγιναν δραματικές περικοπές στα χρόνια που ακολούθησαν. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος) όπως ορίζει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες του πληθωρισμού.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1/1/2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ωφελημένοι θα είναι οι συνταξιούχοι με συντάξεις πάνω από 12.000 ευρώ. Ο συντελεστής για εισοδήματα από 12.000,01 έως 20.000 ευρώ είναι 2,2%, ανεβαίνει στο 5% για ποσά 20.00,01 – 30.000 ευρώ, στο 6,5% για 30.000,01 – 40.000 ευρώ και στο 7,5% για 40.000,01 – 65.000 ευρώ, στο 9% για 65.000,01 – 220.000 και στο 10% για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος των 18.000 ευρώ θα δει ελάφρυνση 132 ευρώ τον χρόνο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL