, Πέμπτη
02 Φεβρουαρίου 2023

Β. Ψάλτης: Ο CEO που απογείωσε την Alpha Bank

Ήταν 29 Νοεμβρίου 2018, όταν ο Βασίλης Ψάλτης έλαβε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank την εντολή να αναλάβει το… τιμόνι του «καραβιού», ώστε να οδηγήσει την τράπεζα στη νέα, πολλαπλά απαιτητική εποχή.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το σοκ της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 είχε ήδη προκαλέσει δραματικές εξελίξεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Εξαϋλωμένες κεφαλαιοποιήσεις, «κόκκινα» δάνεια που κάλπαζαν, καταθέσεις που βρίσκονταν στο ναδίρ. Η Alpha Bank έπρεπε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, «σβήνοντας» τις ζημιές της μνημονιακής περιόδου. Η «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015 μετέτρεψε τις τράπεζες σε «ασθενή» που βρίσκεται σε άγρυπνο κώμα.

Η ανάληψη καθηκόντων του κ. Ψάλτη από την 1η/1/2019 συνέπεσε με τις προσδοκίες για αντιστροφή του κλίματος, λόγω της προεξόφλησης ανόδου στην εξουσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά και αφού προηγήθηκαν τρία χρόνια συνεπούς δημοσιονομικής πολιτικής εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων (πανδημία, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), η Alpha Bank, υπό την καθοδήγηση του κ. Ψάλτη, επιστρέφει στον γνωστό ίσιο δρόμο του παρελθόντος. Η τράπεζα έχει περάσει σε άλλη εποχή και το 2023 θα είναι σε θέση να διανείμει και μέρισμα!

Ο κ. Ψάλτης κατέχει τη θέση του οικονομικού διευθυντή της Alpha Bank από το 2010, ενώ στην τράπεζα εντάχθηκε το 2007. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, του University of St Gallen στην Ελβετία, με ειδίκευση στην Τραπεζική και στα Οικονομικά. Εργάσθηκε ως αναπληρωτής Chief Financial Officer στην Εμπορική Τράπεζα και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο. Τον Ιούνιο του 2018 στην ετήσια διεθνή δημοσκόπηση της εταιρείας Extel, που σκοπό έχει την ανάδειξη των κορυφαίων επαγγελματιών στην Ευρώπη στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο κ. Ψάλτης ψηφίσθηκε ως κορυφαίος οικονομικός διευθυντής στην Ελλάδα και έβδομος πανευρωπαϊκά, σε σύνολο 92 CFO ευρωπαϊκών τραπεζών.

Με όραμα και πλάνο

Με εξαιρετικά στοχευμένες και αριστοτεχνικές κινήσεις, ο κ. Ψάλτης κατάφερε μέσα από τους πρώτους μήνες της θητείας του να δείξει αποτελέσματα.

Από τους πρώτους μήνες του 2019 παρουσίασε το όραμά του για την τράπεζα και με προσεκτικές κινήσεις άρχισε να δίνει πνοή και περιεχόμενο για τη δημιουργία της νέας Alpha Bank. Πρώτα από όλα θα έπρεπε να δημιουργήσει τη δική του ηγετική ομάδα, για την οποία δεν επιτρεπόταν το… λάθος, καθώς η αξιολόγηση θα ήταν ακραία αυστηρή ως προς τα αποτελέσματα της δουλειάς της. Το επόμενο βήμα ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η εθελούσια έξοδος του παλιού «αίματος» της τράπεζας και η ανανέωση του 20% των διευθυντικών θέσεών της ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Θα έπρεπε να βρει τα καλύτερα και πιο φιλόδοξα νέα στελέχη, τα οποία θα ήταν πιστά στην εφαρμογή των αρχών και στην υλοποίηση των στόχων του νέου οργανογράμματος. Σήμερα, ο κ. Ψάλτης και η ηγετική ομάδα μπορούν να είναι περήφανοι για την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι συνίστανται στο μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό και τη γενναία χρηματοδότηση της οικονομίας.

Τα φετινά μεγέθη θα αποτελέσουν σταθμό για την τράπεζα, καθώς η επιστροφή στην κερδοφορία θα συνδυαστεί με τη διανομή ενός μερίσματος το οποίο δεν έχει μόνο υλική αξία, αλλά πάνω από όλα αποτελεί το αποτύπωμα μιας εξαιρετικά δύσκολης και επίπονης προσπάθειας, εν μέσω πολλών αντιξοοτήτων και έκτακτων γεγονότων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL