07:14, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Βαρίδια ο πληθωρισμός και η αύξηση επιτοκίων στις αγορές

Μπορεί οι αγορές να πραγματοποίησαν rebound το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει.

Της: ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Και αυτό διότι οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τις πιθανότητες οι οικονομίες να βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση. Υπό αυτές τις συνθήκες κορυφαίοι διεθνείς οίκοι χτυπούν καμπανάκι για την πορεία των χρηματιστηρίων το επόμενο διάστημα.

Τα σημάδια στις αγορές είναι άκρως ανησυχητικά και προϊδεάζουν για επικείμενο κραχ στα χρηματιστήρια, όπως προειδοποιεί η γενικώς αισιόδοξη Citigroup. Ο δείκτης της Citigroup που καταγράφει τις κύριες τάσεις στις αγορές μετοχών έχει μετακινηθεί στη φάση των επιθετικών πωλήσεων, οπότε ενεργοποιούνται κόκκινες σημαίες σε μια ήδη bearmarket.

Για την ώρα, οι βασικές τάσεις είναι ανοδικά η Wall και οι αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, η Citigroup έχει γίνει πιο απαισιόδοξη για την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Οι δείκτες της Citigroup βρίσκονται στα επίπεδα του 2000 και του 2007, όταν μετά ακολούθησε κραχ στις παγκόσμιες μετοχές αφού υποχώρησαν κατά 50%.

MorganStanley: Έρχονται άσχημες στιγμές…

Παρά την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς στη Wall και διεθνώς, ο Michael J. Wilson της MorganStanley προειδοποιεί ότι έρχονται άσχημες στιγμές για τις αγορές μετοχών. Αν και πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και πιθανότατα θα υποχωρήσει πιο γρήγορα από τις προσδοκίες, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για το χρηματιστήριο, επειδή η κατάσταση θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη των εταιρειών. «Το καλύτερο μέρος του ράλι τελείωσε», είπε ο Wilson της MorganStanley, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους να συρρικνωθούν το 2023 λόγω των πιέσεων στο κόστος.

Δεν έχει νόημα το ράλι στη Wall

Το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της FederalReserve στα τέλη Ιουλίου φαίνεται ολοένα και δίχως νόημα, με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, ιδιαίτερα εκείνα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, να μη συμβαδίζουν με την κίνηση. Αυτό ανέφεραν οι αναλυτές της MizuhoSecurities, τονίζοντας ότι ενώ πολλοί επενδυτές έχουν στοιχηματίσει ότι η Fed θα απομακρυνθεί από την επιθετική της στάση για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, κινδυνεύουν να «αγνοήσουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα».

«Για αρχή η αναμενόμενη αντιστροφή της πολιτικής το 2023 απαιτεί μια εξαιρετικά ασυνήθιστη επιβράδυνση του πληθωρισμού από τα επίπεδα άνω του 9% τον περασμένο μήνα», εξήγησε η MizuhoSecurities. «Εναλλακτικά, μια αντιστροφή της πολιτικής το 2023 θα μπορούσε να προκληθεί από μια απρόβλεπτη οικονομική κατάρρευση, αλλά αυτοί οι τύποι μετατοπίσεων δεν είναι ποτέ καλοί για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, επομένως και πάλι το ράλι των μετοχών δεν φαίνεται να συγχρονίζεται με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής επενδύσεων της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων PrimePartners, FrancoisSavary, ο οποίος υποστήριξε πως οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν να κυνηγήσουν τα πρόσφατα ράλι σε μετοχές και ομόλογα, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας. Ο FrancoisSavary είπε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε ξεκάθαρη οικονομική ορατότητα λόγω των ιδιαιτεροτήτων του τρέχοντος επενδυτικού κύκλου, όπως η ανάκαμψη από την εποχή της Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πρόταση στροφής στα εμπορεύματα

Να σταματήσουν οι επενδυτές να αγοράζουν μετοχές και να κατευθυνθούν προς τα εμπορεύματα συστήνει ο MarkoKolanovic της JP Morgan. Ο γνωστός αναλυτής, αν και παραμένει ακόμα «ταύρος» για τις μετοχές, έχει γίνει λιγότερο ανοδικός, γράφοντας ότι «δεδομένων των μειωμένων κινδύνων μιας πιο αρνητικής αλλαγής, της χαμηλής θέσης σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και της ευρείας αρνητικότητας στο συναίσθημα, καθώς και του ισχυρού ονομαστικού ΑΕΠ και της αύξηση των εσόδων, τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν ανάκαμψη».

Από την πλευρά της η GoldmanSachs θεωρεί βέβαιη την εκ νέου αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Και αυτό διότι η μεγάλη έλλειψη φυσικού αερίου από τις αγορές της Δύσης λόγω του περιορισμού των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου θα υποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από το έτσι κι αλλιώς πιο φτηνό πετρέλαιο. Κατά συνέπεια από το φθινόπωρο θα αρχίσει να αυξάνεται περαιτέρω η ζήτηση για πετρέλαιο, οδηγώντας σε σταδιακή κλιμάκωση των τιμών του, που κατά την Goldman θα έρθει στη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2022 και του α’ τριμήνου του 2023.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL