, Σάββατο
22 Μαρτίου 2025

search icon search icon

ΒΕΘ προς ΝΔ: «Success story με… αποτελέσματα»

vethΤην ανάγκη η αισιοδοξία, που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για το…success story της ελληνικής οικονομίας να μετουσιωθεί σε αποτελέσματα, επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) σε υπόμνημα που επέδωσε ο πρόεδρος του, Παναγιώτης Παπαδόπουλος στον Θανάση Μπούρα, γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

 Το υπόμνημα κατατέθηκε με αφορμή το γύρο συναντήσεων που πραγματοποιούν σήμερα κλιμάκια της ΝΔ με φορείς της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προσυνεδρίου του κόμματος.

«Μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, σήμερα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα θετικότερο κλίμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο η αισιοδοξία εστιάζεται στο επίπεδο των προσδοκιών. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ – που αποτελεί και τη σημαντικότερη πρόκληση – παραμένει ένας δύσκολος στόχος. Ένας στόχος που απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό και αποφασιστικές παρεμβάσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «αντί να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ασθένειες του δημόσιου τομέα, μετατράπηκε σε αποδιοπομπαίο τράγο ο ιδιωτικός τομέας που έγινε αποδέκτης ενός θανατηφόρου συνδυασμού υπερφορολόγησης, κατάρρευσης της ζήτησης και ασφυκτικού περιορισμού της ρευστότητας».

«Η Ελλάδα διανύει φέτος την έκτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης. Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, η σωρευτική μείωση του εθνικού ΑΕΠ την τελευταία πενταετία ξεπερνά το 20%. Η ανάπτυξη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, δεν μπορεί πια να προέλθει από την κατανάλωση και τον υπερδανεισμό του κράτους.  Πρέπει, αντίθετα, να προέλθει από τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ. 

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προτείνει μία σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Μειώσεις επιτοκίων – ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με το ΒΕΘ «τα προγράμματα που υλοποιούνται από την πολιτεία, κυρίως με πόρους της ΕΤΕπ και του ΕΣΠΑ, είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν αρκούν. Μια κίνηση που μπορεί να έχει άμεσο αποτέλεσμα είναι να προχωρήσουν οι τράπεζες σε μειώσεις των επίσημων επιτοκίων τους, με στόχο να επιτύχουν τη μεγαλύτερη προσφορά τραπεζικών δανείων».

Επιπλέον το ΒΕΘ ζητά «να πάψουν τα παιχνίδια με την τραπεζική πίστη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επιτέλους να πάρουν αποφάσεις και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Γιατί με τους μέχρι τώρα πειραματισμούς, τις δηλώσεις και τις διαψεύσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κλονίζουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και να υπονομεύουν της προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη».

Όπως αναφέρει το ΒΕΘ «η αγορά «διψά» για οξυγόνο και στήριξη. Βασικό ζητούμενο λοιπόν είναι η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και ειδικότερα των προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού».

Ωστόσο, οι αυστηροί κανονισμοί που διέπουν την εφαρμογή δράσεων του ΕΣΠΑ πολλές φορές λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ομαλή απορρόφηση των πόρων. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η γεωγραφική κατανομή των πόρων ειδικά στα χρηματοοικονομικά προϊόντα.  Ασφαλώς, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο περιφερειακός χαρακτήρας των προγραμμάτων, σημειώνει το ΒΕΘ, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις που παρατηρείται εξάντληση προϋπολογισμού στις κεντρικές περιφέρειες σε συνδυασμό με μηδενική σχεδόν απορρόφηση σε άλλες, θα πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα ανακατανομής πόρων για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Φορολογία

Οι σοβαροί επενδυτές, αναφέρεται στο υπόμνημα, αναζητούν ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον. Δεν θα επιλέξουν μια χώρα, η οποία φορολογεί τις επιχειρήσεις σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Είναι ανάγκη να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, τόσο στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας – με μείωση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα – όσο και της άμεσης φορολογίας των επιχειρήσεων.

Η καθιέρωση ενός flat tax της τάξης του 15%, που έχει εξαγγελθεί ως πρόθεση, είναι ένα βήμα που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αξιοποίηση ευκαιριών για την αγορά ακινήτων

Θετική, χαρακτηρίζει το ΒΕΘ, την απόφαση να δοθεί η δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι προβαίνουν σε αγορά ή δεκαετή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να λάβουν πενταετή άδεια διαμονής, με δυνατότητα ανανέωσης για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Ωστόσο, απαιτείται βελτίωση στο  φορολογικό περιβάλλον που διέπει την αγορά ακινήτων, κυρίως προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας. Το ύψος των φορολογικών συντελεστών είναι σαφέστατα ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί. Επιπλέον απαιτείται διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και σαφούς θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις χρήσεις γης.

 

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση 

Την ώρα που οι αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο, αναφέρει το ΒΕΘ, για έλευση 17 εκατ. τουριστών στην Ελλάδα κατά το επόμενο διάστημα, είναι αδιανόητο ο ΦΠΑ στην εστίαση να παραμένει στο 23%. Απαιτείται η άμεση μείωση του στο 13%. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η επίτευξη αυτού του στόχου, προκειμένου να μην απολέσουμε άλλο χρόνο και να καρπωθεί η χώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα εν μέσω της θερινής περιόδου.

Ανάπτυξη

Αναφορικά με την επίτευξη της ανάπτυξης το ΒΕΘ ζητά: 

-Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

-Ταχεία και αποτελεσματική ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

-Ενεργοποίηση του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

 

-Πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

-Κίνητρα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων.

-Συστηματική και τολμηρή αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

 

-Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων.

-Μείωση του αριθμού των απαιτούμενων διαδικασιών και εγγράφων για την πραγματοποίηση εξαγωγών.

-Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές, με πρόβλεψη συγκεκριμένων κινήτρων για επενδύσεις αλλά και δεσμεύσεων των επενδυτών για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

-Τέλος, η δημιουργία Σώματος Ελέγχου και Δίωξης Παρεμπορίου (ΣΕΔΙΠ), θα ήταν μία φερέγγυα επιλογή για τη λύση του προβλήματος. Μέχρι σήμερα η απουσία ενός κεντρικού ενιαίου φορέα για την υλοποίηση του σχετικού έργου, δημιουργούν επικαλύψεις, καθιστώντας το σχετικό έργο, στην ουσία, αναποτελεσματικό.

Αλλαγή του κανονισμού του ΟΑΕΕ

Σύμφωνα με το ΒΕΘ απαιτείται τροποποίηση του άρθρου 23 του κανονισμού του ΟΑΕΕ. Μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΕ βάσει του εν λόγω άρθρου,  σε όλες τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που συμμετέχει, όταν υπάρχουν ώριμα δικαιώματα από τον κύριο ασφαλιστικό οργανισμό, δεν εκδίδει τις απαιτούμενες αποφάσεις συνυπολογισμού, εφόσον υπάρχουν οφειλές, έστω και αν αυτές αφορούν εισφορές που δεν «μετρούν» για την σύνταξη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.