, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Ξανά πιο… ζεστό για την τσέπη το φυσικό αέριο

Ξανά υψηλά στις επιλογές των καταναλωτών αναμένεται να βρεθεί το φυσικό αέριο για τη θέρμανση, καθώς μετά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων στις καταναλώσεις η τιμή του εμφανίζεται ανταγωνιστικότερη έναντι του πετρελαίου και του ρεύματος.

Οι προχθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για επιδότηση 9 λεπτά το λίτρο φέρνει την τιμή του φυσικού αερίου στα 12 λεπτά ανά θερμική kWh, με το πετρέλαιο στα 14 λεπτά και το ρεύμα στα 16 λεπτά βάσει των επιδοτήσεων που ανακοινώθηκαν για τον μήνα Οκτώβριο. Η λιανική τιμή των 12 λεπτών το λίτρο (120 ευρώ/MWh) για το αέριο βασίζεται στις εκτιμήσεις των ίδιων των εταιρειών, με την παραδοχή ότι το TTF θα κινηθεί τους επόμενους μήνες στα επίπεδα των 200 ευρώ/MWh.

Αν επομένως ένα νοικοκυριό σε σπίτι 100 τμ απαιτεί για να ζεσταθεί τον χειμώνα 9.000 κιλοβατώρες, θα πληρώσει 1.100 ευρώ για το φυσικό αέριο, 1.250-1.300 ευρώ για το πετρέλαιο και 1.450-1.500, αν επιλέξει να κάνει χρήση μόνο ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες φυσικά δεν θερμαίνουν αποτελεσματικά τον χώρο.

Το αέριο δηλαδή, παρότι έχει αυξηθεί κατά 300% από πέρυσι, εντούτοις δείχνει να παραμένει -μετά και την επιδότηση των 90 ευρώ από τη ΔΕΠΑ- το πιο ανταγωνιστικό καύσιμο για τη φετινή σεζόν θέρμανσης. Δίχως την πολύ μεγάλη αυτή πριμοδότηση η κιλοβατώρα στο αέριο θα διαμορφωνόταν φέτος σε πάνω από 21 λεπτά, άρα το νοικοκυριό του παραδείγματος θα πλήρωνε κοντά στις 2.000 ευρώ.

Οι διαφορές μεταξύ τους

Τα κόστη αυτά πέφτουν κατά τουλάχιστον 40%, γεγονός που θα βάλει ενδεχομένως φρένο στις όποιες φυγόκεντρες τάσεις καταναλωτών προς το πετρέλαιο. Το τελευταίο, μετά και την εξαγγελία της κυβέρνησης για επιδότηση με 25 λεπτά το λίτρο, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο 1,30-1,40 λεπτό το λίτρο έναντι 1,60-1,70 ευρώ χωρίς την εν λόγω ενίσχυση. Μετατρέποντας τα λίτρα σε κιλοβατώρες, προκύπτει τιμή στα 13,8 λεπτά. Διαφορά μικρή με το αέριο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάποιον που διαμένει σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση αερίου, πολύ περισσότερο αν έχει αυτονομία (ατομικό λέβητα στο μπαλκόνι), να μπει στη δαπάνη να αλλάξει καύσιμο. Το κόστος μετατροπής για μια μέση πολυκατοικία κινείται στις 5.000 ευρώ και δεν αποσβένεται μέσα σε έναν χειμώνα. Πόσω μάλλον όταν εκ των συνολικά 700.000 οικιακών καταναλωτών που «καίνε» αέριο οι 500.000 και πλέον διαθέτουν αυτονομία.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν φυσικά ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι πολύ ακριβότερος από τον περσινό, ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις. Η τιμή των 12 λεπτών στο αέριο είναι 70% πάνω από τις περσινές, καθώς είχε κάνει πρεμιέρα στα 7 λεπτά. Τα 1,40 ευρώ/λίτρο στο πετρέλαιο είναι ακριβότερα κατά 30% πάνω από τα περσινά επίπεδα του 1,10 ευρώ. Και τα 16 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα είναι κατά 50% υψηλότερα από τα αντίστοιχα νούμερα του χειμώνα του 2021. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι το κόστος για τη θέρμανση ενός νοικοκυριού με φυσικό αέριο ήταν 61% χαμηλότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και 21% χαμηλότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL