, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης της ΔΕΠΑ υποδομών – Επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας

Επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ, νέες θέσεις εργασίας και ψήφο εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί η εξαγορά των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής της σχετικής συμφωνίας, στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών, υπενθυμίζεται, συμμετέχει στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας καθώς και στην ΔΕΔΑ που αναπτύσσει τα δίκτυα στην υπόλοιπη χώρα. Μέτοχοι της εταιρείας ήταν το ΤΑΙΠΕΔ με 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 35%. Ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας ολοκληρώθηκε πέρυσι και στο μεσοδιάστημα αντιμετωπίστηκαν τα νομικά και ρυθμιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συναλλαγή.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε μια πάρα πολύ σημαντική διαδικασία. Η Italgas επενδύει στην Ελλάδα σχεδόν 900 εκατ. ευρώ για να αγοράσει την ΔΕΠΑ Υποδομών και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, να βοηθήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες καταναλωτές φυσικού αερίου σήμερα αλλά αύριο καταναλωτές ανανεώσιμων αερίων και υδρογόνου. Η Italgas είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μια εταιρεία που έχει ένα πλάνο επενδύσεων που ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2028 από τα οποία τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στην Ελλάδα. Αυτό θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα επεκτείνει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στη χώρα. Σήμερα βεβαίως τα δίκτυα μεταφέρουν φυσικό αέριο, αύριο θα μεταφέρουν ανανεώσιμα αέρια, βιοαέριο, βιομεθάνιο και αργότερα υδρογόνο. Έτσι θα βοηθήσουν να πετύχουμε γρηγορότερα την πράσινη μετάβαση σε ανανεώσιμα καύσιμα και θα βοηθήσουν επίσης την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε: «Το κλείσιμο της συναλλαγής καταδεικνύει την ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα και αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης αναμένεται να αποφέρει πρόσθετη ώθηση στην ΔΕΠΑ Υποδομών, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις με πράσινο αποτύπωμα. Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν μεθοδικά για να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα για να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι οι μελλοντικές εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν την δέσμευσή μας σε επενδύσεις που διακρίνονται για την οικονομική τους αποτελεσματικότητα και την κοινωνική συνοχή. Καλώ όλες τις πλευρές να συνεχίσουν με υπευθυνότητα και να διατηρήσουν εγκάρδια συνεργασία».

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης αναφέρθηκε στα οφέλη που αποφέρει η συναλλαγή για την εταιρεία, την ΔΕΠΑ Υποδομών που εντάσσεται όπως είπε σε μια οικογένεια που θα την βοηθήσει να αναπτυχθεί περισσότερο στην Ελλάδα, τους μετόχους (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ) και την οικονομία συνολικά. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, καθώς τα ΕΛΠΕ αναπτύσσουν τον τομέα της παραγωγής υδρογόνου.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωση μιας εμβληματικής συναλλαγής για το ΤΑΙΠΕΔ και για τη χώρα, την πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης και πρόσθεσε: «Η επένδυση αυτή, η οποία θα συνοδευθεί και από σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου, αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα στον ενεργειακό χώρο. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα και Σκρέκα για τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια αυτή και επίσης την διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβει και για λογαριασμό τους αυτή τη διαδικασία, αλλά και την καθοδήγηση και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν για τη σύντομη ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Paolo Gallo, ανέφερε:

«Όπως είπε ο κ. Πολίτης, το ταξίδι ήταν μεγάλο αλλά το πιο σημαντικό ταξίδι θα ξεκινήσει τώρα. Επειδή πιστεύουμε ότι η Italgas μπορεί να προσθέσει αξία σε αυτή τη χώρα, να βοηθήσει την ενεργειακή της μετάβαση και να επεκτείνει τα δίκτυα διανομής αερίου σε όλη την Ελλάδα. Ευχαριστώ τον κ. Πολίτη, τους φίλους μας στα ΕΛΠΕ και τον υπουργό κ. Σκρέκα που ήταν εξαιρετικά βοηθητικοί κατά την περίοδο αυτή. Ύστερα από 10 χρόνια η Italgas επιστρέφει στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.