, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

«Ζεστό» χρήμα 3,65 δισ. για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

«Ζεστό» χρήμα 3,65 δισ. ευρώ θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του έτους από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς χθες η Ελλάδα υπέβαλε το δεύτερο αίτημα πληρωμής, το οποίο μας κατατάσσει μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που υποβάλλουν δεύτερο αίτημα πληρωμής και ταυτόχρονα στην πρώτη θέση ως προς το σκέλος των επιδοτήσεων.

Tου ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Στην παρουσίαση των μέχρι στιγμής στοιχείων για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) Νίκος Μαντζούφας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» Θόδωρος Σκυλακάκης:

1. Η Ελλάδα εκπλήρωσε νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό τρία ορόσημα που σχετίζονται με το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Συνεπώς, στο 1,72 δισ. ευρώ (πληρωμή επιδοτήσεων) προστίθεται ακόμη 1,84 δισ. ευρώ (πληρωμή δανείων).

2. Το συνολικό ύψος της πρώτης δόσης, που εκταμιεύτηκε στις 8 Απριλίου του 2022, ανήλθε, επίσης, σε 3,65 δισ. ευρώ (1,72 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ για δάνεια).

3. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, με αποφάσεις που έχει υπογράψει ο κ. Σκυλακάκης.

4. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δανείων ανέρχεται σε 6,82 δισ. ευρώ, περίπου, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια του ΤΑΑ, 2,46 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ καλύπτονται από ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

5. Από τα 150 υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης, έχουν συμβασιοποιηθεί τα 23 με προϋπολογισμό 1,41 δισ. ευρώ.

6. Σε επίπεδο απορρόφησης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ (μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL