, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ρακέτες!

raketes-thema-k
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Το καλοκαιρινό αεράκι, τα τζιτζίκια, ο φλοίσβος των κυμάτων και ο ήχος από τη μουσική ενός μπιτς μπαρ είναι οι αισθήσεις που κυριαρχούν σε μια ελληνική παραλία το κατακαλόκαιρο. Κι όμως, ένας ακόμα ήχος είναι αυτός που αποκτά σε πολλές περιπτώσεις τον ρόλο του πρωταγωνιστή και δεν είναι άλλος από το χτύπημα της μπάλας του τένις σε ξύλινες ρακέτες. Οι περίφημες ξυλορακέτες είναι ένα «άθλημα» με πολλούς φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς.
Οι υπέρμαχοι των ρακετών, επιδίδονται με το να χτυπούν για ώρες κάτω από τον ήλιο ένα μπαλάκι βρίσκοντας το διασκεδαστικό, ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ενοχλούνται τόσο από τον ήχο, όσο και από το φόβο να δεχθούν κατακέφαλα κάποιο… αδέσποτο σερβίς. Όλα αυτά είναι γνωστά στην ελληνική καθημερινότητα των διακοπών. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το άθλημα της ξυλορακέτας έχει εκτός από ερασιτέχνες θαυμαστές και ανθρώπους, που ασχολούνται με αυτό στην πιο επίσημη εκδοχή του, με τουρνουά και πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι σε παραλίες της χώρας. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας, υφίσταται από το 2006 και στόχο έχει να κάνει το άθλημα, που αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, γνωστό στη χώρα διοργανώνοντας το πανελλήνιο πρωτάθλημα, με πόντους, βαθμολογία και έπαθλα.
Η ιστορία
Η γέννηση του αθλήματος τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στην Αίγυπτο. Οι Άγγλοι στρατιώτες, θέλοντας να περάσουν κάποιες ώρες χαλάρωσης από τις μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εφηύραν ένα ιδιότυπο τρόπο να παίζουν τένις στην άμμο της Ερήμου με ξύλινες ρακέτες. Οι Έλληνες της Αιγύπτου μετέφεραν την «πατέντα» των Βρετανών στις παραλίες της Αλεξάνδρειας και στη συνέχεια το «πήραν» στις βαλίτσες τους όταν πολλοί από αυτούς πήραν το δρόμο για την Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Έκτοτε η ενασχόληση άρχισε να αναπτύσσεται στις ελληνικές παραλίες, έως λίγα χρόνια πριν δημιουργηθούν σύλλογοι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος που εκτελεί χρέη Ομοσπονδίας. Το άθλημα «Beach Racket» είναι στην ουσία ένα άθλημα συναγωνισμού όπου οι δύο αθλητές βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλο και προσπαθούν να στείλουν το μπαλάκι χτυπώντας το με τη ρακέτα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Το πόσο γρήγορα φεύγει η μπάλα από τη ρακέτα ελέγχεται από μηχανήματα ανάμεσα στους δύο συναθλητές, που κερδίζουν ή χάνουν πόντους ανάλογα με το εάν η μπάλα πέσει στο έδαφος ή αν δεν χτυπήσουν το μπαλάκι με ταχύτητα μεγαλύτερη από το όριο που έχει προσυμφωνηθεί.
Το μέλλον
Η ξυλορακέτα μπορεί να είναι δημοφιλής στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, τα τουρνουά διοργανώνονται κυρίως στη Νότια Ελλάδα. Ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων του ΠΣΑΞ Κώστας Βαρδάκης μιλώντας στην «Κ», εξηγεί ότι ο Πανελλήνιος Σύλ-
λογος διοργανώνει τα τουρνουά καλεσμένος από κάποιον εκ των συλλόγων, που υφίστανται. «Προς το παρών δεν έχει υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από σύλλογο στη Θεσσαλονίκη ή τη Βόρεια Ελλάδα», αναφέρει ο ίδιος. Ωστόσο, στην παραλία του Πλαταμώνα θα διοργανωθεί φέτος στις 24 και 25 Αυγούστου μία εκ των αγωνιστικών του ΠΣΑΞ. Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι η ξυλορακέτα αποτελεί παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία, αφού δύσκολα θα τη συναντήσουμε σε παραλία άλλης χώρας. «Στο Ισραήλ υπάρχει ένα άθλημα ανάλογο που λέγεται «μάτκοτ», ενώ υπάρχουν και άλλες παραλλαγές σε Βραζιλία και Περού. Ωστόσο δεν έχει την επίσημη μορφή με κανόνες και πρωτάθλημα που διοργανώνουμε», επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης.
H παγκόσμια ελληνική «πατέντα» της ξυλορακέτας φεύγει και για το εξωτερικό, αφού ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει ξυλορακέτες εξάγει την εν λόγω ευρεσιτεχνία στις γειτονικές χώρες, Τουρκία και Βουλγαρία, ενώ οι ελληνικές ρακέτες έχουν ταξιδέψει έως και τη Βραζιλία, όπου τα αθλήματα παραλίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.
Επόμενος στόχος του ΠΣΑΞ είναι να μπει υπό την σκέπη στην ΕΦΟΑ, δηλαδή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, «όπως το σκουός και το μπιτς τένις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης, προκειμένου η ξυλορακέτα όπως λέει να επισημοποιηθεί ως άθλημα, από ένα απλό σπορ που είναι τώρα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.