Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό - Karfitsa.gr
Οικονομία

Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Στο στόχαστρο 600.000 συνταξιούχοι

tameio-asfalistiko-syntaxeis-660_3_0_19

Κακά μαντάτα μας φέρνει ο καινούργιος χρόνος, καθώς από την 1η Ιανουαρίου έρχονται αλλαγές σε όρια ηλικίας, συντάξεις και εφάπαξ, κάτι που θα επηρεάσει 600.000 ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος, πρόκειται να γίνουν 12 αλλαγές:

 1. Σταματά η καταβολή του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους κάτω των 65 ετών
 2. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, εξέλιξη που επηρεάζει κυρίως τους  δημοσίους υπαλλήλους
 3. Ψαλιδίζονται οι επικουρικές συντάξεις σε όλα τα ελλειμματικά Ταμεία. Η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία θα εφαρμοσθεί από τον Ιούνιο
 4. Μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων.
 5. Πηγαίνουν από έξι σε επτά τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται για ταχύτερη έξοδο στη  σύνταξη
 6. Αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών με 10.000 ημέρες στο ΙΚΑ. Την επόμενη χρονιά, θα απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και η συμπλήρωση του 62ου έτους για πλήρη σύνταξη.
 7. Αυξάνεται το όριο ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και τα ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 8. Αλλάζει το όριο ηλικίας των ασφαλισμένων αεροπορικών επιχειρήσεων που συνταξιοδοτούνται με μια σειρά διατάξεων. Συγκεκριμένα από 1ης Ιανουαρίου ορίζεται το 62ο έτος της ηλικίας για χορήγηση πλήρους σύνταξης και το 57ο για τη μειωμένη σύνταξη.
 9. Αυξάνεται ο χρόνος ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ένστολων. Από την 1η Ιανουαρίου για «έξοδο» χωρίς όριο ηλικίας απαιτούνται 30,5 έτη συντάξιμου χρόνου ασφάλισης.
 10. Σταματά το ειδικό καθεστώς των ένστολων με τουλάχιστον τρία τέκνα που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα. Έτσι όσοι τρίτεκνοι συμπληρώνουν 20ετία από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά για την θεμελίωση του δικαιώματος τους, θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους υπόλοιπους.
 11. Περικόπτεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και αυξάνεται κατά 2,5% η εισφορά για τον Κλάδο Υγείας
 12. Περιορίζεται το ποσοστό προσαύξησης της σύνταξης στο 2% για κάθε επιπλέον έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Η ρύθμιση αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και όσους ασφαλίζονται σε φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ