, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στη Θεσσαλονίκη για το Reworks»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

O Τάσος Ανθόπουλος και ο Αναστάσιος Διόλατζης είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το παγκοσμίου φήμης Reworks Festival, το οποίο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Φέτος για ακόμη έναν Σεπτέμβρη η πόλη δεν προβλέπεται να κλείσει… μάτι, καθώς θα γεμίσει μουσική, χορό και διασκέδαση. Μάλιστα, τo φεστιβάλ προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που έρχεται από το εξωτερικό για να ακούσει μεγάλα ονόματα της μουσικής.  Άλλωστε όπως είπαν σε συνέντευξη τους στην Karfitsa οι διοργανωτές: «το φεστιβάλ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα της χώρας». 
 
Φεστιβάλ όπως το Reworks πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζουν την πορεία τους στη σημερινή Ελλάδα;

Τ. Ανθόπουλος: Η Ελλάδα εκτός τις ομορφιές της, την φιλοξενία, το καλό φαγητό μπορεί να προσφέρει και γεγονότα που μπορούν να γίνουν ελκυστικά και να φέρουν ακόμα περισσότερο κόσμο στην χώρα μας. Το Reworks πλέον έχει καταφέρει κάτι τέτοιο και είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες έρχονται στην Θεσσαλονίκη. Το Reworks έχει να δώσει στο κοινό τον ήχο και την εικόνα του σήμερα, αλλά και του αύριο. Είμαστε υπερήφανοι που πολλοί καλλιτέχνες έχουν εμφανιστεί στο φεστιβάλ πριν ακόμα πετύχουν την αναγνώριση και την καταξίωση.

Γιατί το Reworks έχει «πατρίδα» τη Θεσσαλονίκη και δεν επιλέξατε την Αθήνα;

Τ. Ανθόπουλος: H Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μας οπότε θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι εδώ. Το φεστιβάλ έχει πολλές υποχρεώσεις και μια προεργασία που ξεκινάει πολλούς μήνες πριν. Η πόλη και οι άνθρωποι της είναι πηγή έμπνευσης για κάθε επόμενο βήμα. Η Θεσσαλονίκη είναι το Reworks.

Ποια είναι τα μεγάλα ονόματα που θα ακούσουμε φέτος;

Αν. Διολατζης: Η φετινή, είναι η πιο φιλόδοξη έκδοση του Reworks. Ποτέ, σε προηγούμενες εκδόσεις του, το Reworks δεν είχε τόσο μεγάλα ονόματα, σε επίπεδο αλλά και σε αριθμό σημάδι και της ανάπτυξης του φεστιβάλ αλλά και της διάθεσης για πρόοδο. Η Nina Kraviz, ο Laurent Garnier, ο Maceo Plex, ο Kink αλλά και ο Daphni / Caribou, o Matthew Herbert, Kiasmos, το project Body & Soul και ένα μεγάλο αριθμό άλλων αξιόλογων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Φέτος επίσης, σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση, στα πλαίσια του Reworks Agora, οι Grandbrothers θα συνεργαστούν με τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ένα ειδικό project, αποκλειστικά για το Reworks.
Στη 14η έκδοσή του, το φεστιβάλ έχει την τιμή να φιλοξενεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Sonar Festival που θα έχει την επιμέλεια ενός ολόκληρου stage,  αλλά και το Co/pop Festival(Κολωνία) και το Today’s Art(Χάγη), στα πλαίσια του προγράμματος We are Europe που συμμετέχει.

Όταν κάνατε τα πρώτα βήματα, ήταν εύκολο να συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες;

Αν. Διολατζης: Ήμασταν τυχεροί, γιατί από τα πρώτα χρόνια, το φεστιβάλ υποστηρίχθηκε από τους καλλιτέχνες αλλά και από το κοινό. Σε αυτό, βέβαια, βοήθησε το ότι ασχολούμασταν ήδη με διοργανώσεις, άρα υπήρχε μια αρχική εμπιστοσύνη. Βέβαια δεν μείναμε εκεί και προχωρήσαμε χωρίς ωστόσο να αφήσουμε τις βασικές μας αρχές.
Ο σκοπός του Reworks είναι να παρουσιάζει κάθε χρόνο την σύgχρονη μουσική και τις τάσεις της, προτείνοντας μουσικά είδη και καλλιτέχνες, που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Έτσι συνδυάζει τις καλύτερες προτάσεις της ξένης σκηνής με τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά σχήματα, δίνοντας έμφαση στο εγχώριο ταλέντο και στην ενδυνάμωση του. Με αυτό το γνώμονα επιλέγονται κάθε χρόνο και τα ονόματα που θα απαρτίσουν τη σύνθεσή του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.