Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη - Karfitsa.gr
Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ για τη συνάντηση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Στη συνάντηση, που διήρκησε περίπου 40 λεπτά, συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Στο τραπέζι μπήκε και επισήμως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για απεμπλοκή από το μνημόνιο και απομάκρυνση της χώρας από τον ασφυκτικό έλεγχο του Ταμείου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνωρίζει το δικαίωμα της χώρας να διακόψει την χρηματοδότηση, να πάρει διαζύγιο, αλλά για να είναι συναινετικό θέτει συγκεκριμένους όρους. Δηλαδή να υλοποιηθούν πρώτα οι τελευταίες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου από την τρόικα και να υπάρξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή βοήθειας, ώστε από τη μία να μπορεί η Ελλάδα να αποκρούσει τυχόν εκβιασμούς των αγορών και από την άλλη οι ευρωπαίοι να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις που να εγγυώνται τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. 

Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις ελληνικές Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε στην Ελλάδα να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».«Η “βεντάλια” άνοιξε» δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή μετά την αποψινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναμενόταν, κεντρικό στοιχείο της συζήτησης και «βασική προϋπόθεση» των περαιτέρω ενεργειών είναι η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ’ αυτή την προσπάθεια».

Όπως υπογραμμίστηκε, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση». Όσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε δε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα», προσθέτοντας ότι «η “βεντάλια” άνοιξε».


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, 

 «Ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρδούβελης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου σημείωσε ότι «η κυρία Λαγκάρντ μας έδωσε τα συγχαρητήριά της για την μεγάλη πρόοδο που κάναμε».

«Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η κυρία Λαγκάρντ μου τόνισε ότι το ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Μιλήσαμε και για το σήμερα και για το αύριο», υπογράμμισε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ