, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Ωρα μηδέν για Κωνσταντινούπολη, Τόκιο, Μαδρίτη

16101035_13088629.limghandlerΣτο Μπουένος Αϊρες χτυπά η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού ανακοινώνεται η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2020, ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ και το αν η πάλη θα παραμείνει στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Το ξενοδοχείο Χίλτον στο Μπουένος Αϊρες, θυμίζει πραγματικό φρούριο αυτές τις μέρες καθώς διεξάγεται εκεί η 125η σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ισως είναι η πιο κρίσιμη όλων των εποχών, καθώς εκτός από την ανακοίνωση της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 αλλά και την ανακοίνωση του διαδόχου του Ζάκ Ρόγκ στην προεδρία της ΔΟΕ, θα μάθουμε και αν ένα από τα πιο ιστορικά αθλήματα στον κόσμο, η πάλη θα παραμείνει ή όχι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

Πρόκειται για τρεις ανακοινώσεις (Σάββατο, Κυριακή και Τρίτη), που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και είναι χαρακτηριστικό ότι τη Σύνοδο της ΔΟΕ καλύπτουν 1800 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι 600 είναι Γιαπωνέζοι!

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ θα ανοίξει παραδοσιακά το φάκελο για να ανακοινώσει τη νικήτρια πόλη στη διαδικασία εκλογής για το ποια θα είναι η οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Κωνσταντινούπολη, Τόκιο και Μαδρίτη είναι οι τρεις πόλεις που έφτασαν στην τελική ευθεία, έχοντας αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ και το Σάββατο το πρωϊ (απόγευμα για τη χώρα μας) θα ξεκινήσουν την ολιγόλεπτη παρουσία τους μπροστά στα μέλη της ΔΟΕ για να ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία όπου η νικήτρια πόλη θα πρέπει είτε να συγκεντρώσει το 50% + 1 των ψήφων από την πρώτη ψηφοφορία, είτε να επικρατήσει έστω και οριακά στην τελική ψηφοφορία των δύο επικρατέστερων χωρών (καθώς η πόλη που θα συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, αποχωρεί αυτόματα από τη διαδικασία).

Ουσιαστικά το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Αργεντινής ολοκληρώνεται μια διαδικασία δύο και πλέον χρόνων όπου είχε ξεκινήσει στις 23 Μαϊου του 2011 όταν η ΔΟΕ είχε ζητήσει υποψηφιότητες και ανταποκρίθηκαν έξι πόλεις, η Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία, το Τόκιο από την Ιαπωνία, η Μαδρίτη από την Ισπανία, το Μπακού από το Αζερμπαϊτζάν, η Ντόχα από το Κατάρ και η Ρώμη από την Ιταλία.

Ενα χρόνο αργότερα η επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ πρόκρινε στην τελική ευθεία τις τρεις πρώτες πόλεις με τον τελικό έλεγχο να γίνεται σε αυτές τον περασμένο Μάρτιο.

Η επιτροπή έχει καταθέσει την αναφορά της και πλέον το λόγο έχουν τα μέλη της ΔΟΕ που θα ψηφίσουν.
Η Κωνσταντινούπολη που είναι φαβορί μετά από 20 χρόνια που διεκδικεί συνέχεια τους αγώνες, ποντάρει πολλά στο σύνθημα της και στο νόημα αυτού, που έχει να κάνει με την ένωση των λαών (“Η γέφυρα που ενώνει τους λαούς και τις δύο ηπείρους”) ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν έχει δωθεί η διοργάνωση σε μουσουλμανικό κράτος. Ομως τα επεισόδια και οι διαδηλώσεις κατά του Ταγίπ Ερντογάν (επικεφαλής της τουρκικής αποστολής στο Μπουένος Αϊρες) στην πλατεία Ταξίμ και όχι μόνο για την πολιτική του, πριν από λίγο καιρό δεν ήταν και η καλύτερη διαφήμιση για τους γείτονες…

Το Τόκιο που για άλλους είναι το μεγάλο φαβορί, ποντάρει στα τεχνολογικά επιτεύγματα της πάντα πρωτοπόρου Ιαπωνίας και στη σχολαστικότητα και μεθοδικότητα που δείχνει ο λαός της χώρας, έχοντας μάλιστα και την επιτυχημένη διοργάνωση του 1964 ως παρακαταθήκη. Απλά ο κόσμος της χώρας δεν είναι τόσο “ζεστός” (μόλις το 66% θέλει τους αγώνες) όσο στις άλλες δύο πόλεις.

Η Μαδρίτη είναι το μεγάλο αουτσάιντερ, πηγαίνοντας όμως με πολύ χαμηλό προφίλ σε σχέση με τις δύο προηγούμενες υποψηφιότητες (για το 2012 και το 2016), ενώ μεγάλο της ατού είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 85% των εγκαταστάσεων είναι έτοιμο και το κόστος των αγώνων προβλέπεται ώς ένα από τα μικρότερα στην ιστορία (ιδιαίτερα μετά τη γιγάντωση αυτής της διοργάνωσης) γι’ αυτό και έχει μεγάλη αποδοχή το εγχείρημα και στον ισπανικό λαό, παρά την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει και αυτός.

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

Εχοντας γίνει από το Σάββατο γνωστή η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2020, την Κυριακή το απόγευμα (γύρω στις 19.00 ώρα Ελλάδας) θα γίνει γνωστό το 26ο άθλημα που θα συμμετέχει τόσο σε αυτούς τους αγώνες, όσο και σε αυτούς του 2024.

Η πάλη ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα της αρχαιότητας (αμφορείς με εικόνες από αγώνες πάλης, κοσμούν άλλωστε μεταξύ άλλων και τα γραφεία της ΔΟΕ !) βρέθηκε στο στόχαστρο της…απίθανης εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ που πρότεινε την αποβολή αυτού του αρχαίου αθλήματος (και από τα πλέον παραδοσιακά στους Ολυμπιακούς Αγώνες) και την αντικατάστασή του από κάποιο άλλο.

Στην πρώτη φάση είχαν εμφανιστεί μαζί με την πάλη το σκουώς, το μπέιζμπολ-σόφτμπολ, το καράτε, το ρόλερ σκέιτινγκ, την αναρρίχηση, την κινεζική πολεμική τέχνη Γουσού και το Γουέικμπορντινγκ (σανίδα του σκι στο νερό).
Στην τελική ευθεία προκρίθηκαν τελικά μαζί με την πάλη, το σκουώς και το μπέιζμπολ-σόφτμπολ (λογίζεται ως ένα άθλημα καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες το σόφτμπολ είναι ουσιαστικά το γυναικείο μπέιζμπολ).

Οι Αμερικανοί πιέσουν πολύ για την επιστροφή του μπέιζμπολ και του σόφτμπολ στο πρόγραμμα, ενώ το σκουώς έχει μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια ποντάροντας στο ότι είναι ένα άθλημα που παίζουν όλοι πολύ εύκολα και αρέσει.

Οπως και να έχει όμως η πάλη είναι από μόνη της σχεδόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αφού είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά και δημοφιλή αθλήματα από τους αγώνες της αρχαιότητας.

Η αλλαγή στην προεδρία της διεθνούς ομοσπονδίας και η άμεση βελτίωση των κανονισμών ώστε να γίνει πιο ελκυστική και κατανοητή στον απλό θεατή ήταν τα πρώτα βήματα μαζί με τη γενική κατακραυγή από αθλητές και αθλήτριες σε όλο τον κόσμο με στόχο να κερδίσει την πιο δύσκολη μάχη της. Η αρνητική εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ είναι το μεγαλύτερο αγκάθι.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΜΠΚΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ ΤΟΜΑΣ ΜΠΑΧ

Οι μυστικές ψηφοφορίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη όπου τα μέλη της ΔΟΕ θα εκλέξουν τον διάδοχο του Βέλγου Ζάκ Ρόγκ που αποχωρεί μετά από 12 χρόνια απο την προεδρία.

Ο Ουκρανός επικοντιστής Σεργκέι Μπουμπκα, μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές προσωπικότητες όλων των εποχών θα αποτελούσε ενδεχομένως την ιδανική λύση για το ολυμπιακό κίνημα, αλλά “καραδοκούν” οι παλιές…καραβάνες της Ολυμπιακής πολιτικής που ξέρουν πως να κινηθούν και να κερδίσουν τις ψήφους που θέλουν. Πρόκειται κυρίως για τον Γερμανό Τόμας Μπάχ (φέρεται ως το μεγάλο φαβορί ακόμα και από τον ίδιο τον Ρόγκ που πάντως επίσημα απέφυγε να πάρει θέση), αντιπρόεδρο τώρα της ΔΟΕ και ιδιαίτερα ευέλικτο ανάμεσα στους αθανάτους, με τους οποίους συναναστρέφεται τόσα χρόνια.

Επίσης γερόλυκος είναι και ο Ελβετός ισχυρός άνδρας της κωπηλασίας, Ντένις Όσβαλντ, ενώ την εξάδα συμπληρώνουν ο επίσης αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ενγκ Σερ Μιανγκ από τη Σιγκαπούρη, ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής, Ρίτσαρντ Καριόν από το Πουέρτο Ρίκο και ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας πυγμαχίας, Γου από την Ταϊβάν.

Ο Μπούμπκα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους αθλητές, αλλά είναι πολύ δύσκολο να νικήσει τον δικτυωμένο Γερμανό αντιπρόεδρο.

tanea.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.