, Πέμπτη
30 Νοεμβρίου 2023

Της φρεγάτας το καύσιμο…

fremmΤην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και νέα εστία αντιπαράθεσης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, προκάλεσε η κυβερνητική πρόταση προς τη Γαλλία για την ενοικίαση δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών από τη χώρα μας.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος βουλευτή Θ.Δρίτσα, έκανε λόγο για «νέες εξαρτήσεις». Σύμφωνα με το βουλευτή, το αίτημα της κυβέρνησης κάθε άλλο εντάσσεται σε ένα παραγωγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Μάλλον έντονη οσμή νέων εξαρτήσεων αναδύει. Δηλαδή, τι έχεις, Γιάννη, τι είχα πάντα», παρατήρησε.

Όπως τόνισε, ακόμα και δωρεάν παραχώρηση δεν είναι ανέξοδη, αλλά συνεπάγεται δαπάνες για τη χρήση, συντήρηση και πιθανή αναβάθμιση αυτών των όπλων. Επομένως, σύμφωνα με τον βουλευτή, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γαλλική, αυξάνει και δεν μειώνει τις δαπάνες για εξοπλισμούς.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Δρίτσας επισήμανε ακόμη πως κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο, οι αρχηγοί και των τριών όπλων είχαν δηλώσει ρητά ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται νέους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η τρικομματική κυβέρνηση, στο Μεσοπρόθεσμο του Νοεμβρίου 2012 είχε εξαγγείλει την εξοικονόμηση 292 εκατ. ευρώ από την ακύρωση νέων συμβάσεων εξοπλιστικών προμηθειών. Ωστόσο, πρόσθεσε, στην επικαιροποίηση αυτού του προγράμματος, τέσσερις μήνες μετά, οι ακυρώσεις ανέρχονται σε μόλις 124 εκατ. ευρώ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιστός στο δόγμα ότι η χώρα δεν χρειάζεται Εθνική Άμυνα», ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Δρίτσα.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να καταλάβει ότι «παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα διασφαλίζει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και θωρακίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».