Επιχειρηματικό βοριαδάκι…

Γράφει ο Ντίνος Κωστόπουλος

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑ… Τα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού αναμένεται να αυξηθούν τον Δεκέμβριο, παρά τη λήψη των μέτρων και την πίεση που δέχονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η οποία δέχεται νέο σκληρό πλήγμα πανδημίας. Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική και γι’ αυτό έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός, με τις κυβερνήσεις των κρατών, η μια μετά την άλλη, να εστερνίζονται ολοένα και περισσότερους περιορισμούς. Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εφαρμοστούν νέα lock-down τα πράγματα οδεύουν προς το χειρότερο και η ατομική ευθύνη των πολιτών όσο παραμένουν τα κρούσματα μολύνσεων σε υψηλά επίπεδα, θα μετατραπεί ξανά σε φόβο.

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, που δέχονται ασθενείς και από την υπόλοιπη περιφέρεια, εξ αιτίας της πληρότητας των ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι λοιμώξεις όμως ανεβαίνουν επικίνδυνα και στην υπόλοιπη νότια Ελλάδα, με αποτέλεσμα το σκηνικό του τρόμου να δοκιμάζει καθημερινά τις εφημερίες και των νοσοκομείων της Αττικής. Οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας δοκιμάζονται ξανά, με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ να μειώνονται δραματικά, παρά τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα των κλινικών. Καθημερινά διακομίζονται ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές της εξέλιξης της νόσου, γιατί δεν νοσηλεύτηκαν εγκαίρως, ελπίζοντας λανθασμένα ότι θα νοσήσουν ήπια και ότι θα ξεπεράσουν το πρόβλημα στο σπίτι τους.

Στη Βορ. Ελλάδα τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» με 99% πληρότητα στις μονάδες ΜΕΘ και η έκδηλη ανησυχία των αρμοδίων είναι γα το τι θα συμβεί αν η κατάσταση εκτραχυνθεί περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν λόγω του χειμώνα.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα τα βλέμματα όλων των κρατών της Ευρώπης, εντείνουν τις προσπάθειες για τον εμβολιασμό σε πρώτη φάση της τρίτης ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα. Όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, ο στόχος που διαφαίνεται είναι να φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων, σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Όσο η πανδημία καλπάζει σε όλη την Ευρώπη, η ανησυχία  για το χειρότερο σενάριο, παραμένει και τα μόνα όπλα που έχουμε για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι οι εμβολιασμοί, η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών. Το γεγονός ότι το 85% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, σε συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη και τους αυξημένους θανάτους, ενισχύουν την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην πανδημία, είναι να εμβολιαστούμε.

Σε προηγούμενη δημοσίευση στο «Επιχειρηματικό Βοριαδάκι» στην αρχή της πανδημίας, είχαμε αναφέρει τις προβλέψεις ξένων επιστημόνων, που έλεγαν ότι όπως όλες οι προηγούμενες πανδημίες, έτσι κι αυτή, θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Ο ιός θα κάνει σε αυτό το χρονικό διάστημα τον κύκλο του και στη συνέχεια σιγά – σιγά θα εξασθενίσει. Πόσο κοντά ή μακριά από την αλήθεια είναι αυτή η πρόβλεψη; Θα το διαπιστώσουμε μέσα στο 2022 αν οι μολύνσεις δεν περιοριστούν και το προσεχές φθινόπωρο, μας υποδείξουν ότι είναι ανάγκη να κάνουμε και τέταρτη δόση εμβολίου.

Λογικά, τα πράγματα μάλλον έτσι θα εξελιχθούν, γιατί αν υποθέσουμε ότι όλοι οι πολίτες της Ευρώπης κατορθώσουν να εμβολιαστούν σε ποσοστά πάνω από το 90% του πληθυσμού, η πανδημία και πάλι θα είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί. Γιατί χρειάζεται χρόνος για να γίνουν ανάλογα ποσοστά εμβολιασμών στην Αφρική, στην Ασία και σε κάθε άλλη απομακρυσμένη περιοχή του πλανήτη, που μπορεί να φωλιάζει» ο θανατηφόρος ιός…